Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Звіт про роботу Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Лугинської селищної ради за 2021 рік

Дата: 07.12.2021 10:07
Кількість переглядів: 365

                                               Фото без опису

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Лугинської селищної ради Житомирської області створений з  метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.

У 2021 році фахівцями центру було обстежено 21 дитину, яким визначено оптимальний освітній маршрут, особливі освітні потреби, а також сильні та слабкі сторони в результаті чого, було видано висновки батькам та законним представникам дітей. 

На обліку в КУ «ІРЦ» Лугинської селищної ради перебуває 60 дітей. За рекомендаціями ІРЦ на інклюзивній формі навчання перебуває  21 дитина, отримують психолого-педагогічні послуги – 26.

Інклюзивне навчання 2021 р. організоване в таких навчальних закладах:

  1. Лугинський ЗДО «Сонечко» – 4 дітей (2 асистента вихователя та 1 асистент дитини);

  2. Червоноволоцький ЗДО «Колосок»1 дитина (з асистентом вихователя);

  3. Лугинська гімназія – 4 дітей (1,2,4,8 клас – з асистентами вчителя);

  4. Лугинська школа №2 – 3 дітей (5, 6 клас – з асистентами вчителя, 11 клас – без асистента);

  5. Радогощанський НВК – 2 дітей (4 клас – з асистентом вчителя, 11 клас – без асистента);

  6. Жеревецький НВК – 1 дитина (3 клас – з асистентом);

  7. Великодивлинський НВК – 1 дитина (6 клас – з асистентом);

  8. Червоноволоцький ЗЗСО – 1 дитина (2 клас – з асистентом);

  9. Кремненський ЗЗСО – 1 дитина (11 клас – без асистента);

  10. Липниківський ЗЗСО – 1 дитина (2 клас);

  11. Літківський НВК – 1 дитина (1 клас).

Діти, які звернулися на комплексну оцінку та за корекційною допомогою було визначено такі порушення розвитку:

  • Затримка психічного розвитку (ЗПР) 3 дітей;

  • розлади аутичного спектру (РАС) – 2 дітей;

  • інтелектуальні порушення – 9 дітей;

  • порушення слуху – 2 дітей;

  • тяжка розумова відсталість – 1 дитина;

  • синдром Дауна – 1 дитина;

  • порушення зору – 1.

Також до центру звернулися батьки 3 дітей зі складними порушеннями розвитку:

  • порушення опорно-рухового апарату із ЗПР;

  • порушення зору та ЗПР;

  • тяжкі порушення мовлення та ЗПР.

До КУ «ІРЦ» Лугинської селищної ради звернулися батьки 2 дітей, які продовжують навчатися у спецзакладах зі складними порушеннями розвитку (помірна розумова відсталість із рисами аутизму та ДЦП із порушеннями слуху та зору).

Одним із завдань інклюзивно-ресурсного центру є надання корекційно-розвиткових послуг та проведення психолого-педагогічних занять. За 2021 рік вчителем-логопедом та 2 практичними психологами було надано психолого-педагогічних послуг – 1309 год., проведено корекційно-розвиткових послуг – 1013 год.

Крім цього фахівцями центру було розроблено рекомендації з організації надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг дитині, особливостей організації освітнього середовища, потреби в індивідуальній програмі розвитку. Надано також рекомендації щодо організації освітнього процесу дитини для адміністрації закладів освіти, педагогічних працівників, батьків та законних представників дітей.

Фахівцями центру було проведено 117 консультацій з педагогічними працівниками та батьками.

Педагогічні працівники центру приймали участь у засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу в яких навчаються діти з особливими освітніми потребами та брали участь у розробці індивідуальної програми розвитку. Загалом засідань було 39.

Приймали участь у нарадах керівників закладів освіти з питань організації інклюзивної освіти, у засіданні районного методичного об'єднання асистентів вчителів (вихователів) закладів освіти Лугинської ОТГ.

У травні місяці 2021 р. було проведено моніторинг організації інклюзивного навчання, після чого було підведено підсумки та надано рекомендації командам супроводу.

Працівники центру постійно займаються самоосвітою, за що отримують сертифікати, приймають участь в онлайн-конференціях, вебінарах. Всі фахівці центру пройшли курси підвищення кваліфікації на базі ЖОІППО у 2021 році.

В період карантину фахівці належним чином виконували свої професійні обов’язки (проводили онлайн-консультування, поширювали інформацію в мережі фейсбук, записували відео заняття).

Інформація про діяльність КУ «ІРЦ» Лугинської селищної ради постійно оновлюється на сторінках фейсбук та на офіційному веб-сайті.

Найпершими проблемними питаннями є проведення внутрішнього ремонту приміщення Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Лугинської селищної ради, матеріально-технічне забезпечення кабінетів (практичних психологів, вчителя-логопеда, ресурсної кімнати) та закупівля обладнання (для корекційно-розвиткової роботи, надання психолого-педагогічних послуг), роздаткового та демонстраційного матеріалу. Наступною проблемою є відсутність кваліфікованих фахівців (вчителя-дефектолога, вчителя-реабілітолога) в ІРЦ та закладах освіти  для надання корекційно-розвиткових послуг.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь