Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Про підсумки роботи Будинку дитячої творчості на кінець 2021 року

Дата: 06.12.2021 16:02
Кількість переглядів: 385

                                                                  

У 2021р. Будинок дитячої творчості працював як комплексний заклад позашкільної освіти, який включає творчі об'єднання за інтересами: гуртки, групи.

Діяльність педагогічного колективу Будинку дитячої творчості спрямована на забезпечення прав вихованців на позашкільну освіту, організацію їх освітньо-пізнавальної діяльності, становлення і розвиток виховної системи у закладі, науково-методичної роботи з педкадрами. Учасники освітнього процесу приділяють належну увагу формуванню морально-етичних якостей, громадської свідомості та професійної орієнтації вихованців,  сприянню розвитку їх творчих здібностей, прагнення до здорового способу життя, формуванню здоров’язберігаючого освітнього простору, формуванню медіа культури та медіа свідомості молоді.

Відповідно до навчального плану  2021-2022 навчального року в закладі організавано освітній  процес у 19 гуртках, які об’єднані в 31 групу.

Діяльність закладу позашкільної освіти організаційно за такими пріоритетними напрямками:

- художньо - естетичного напряму         

- науково - технічного напряму              

- гуманітарного напряму                         

- еколого - натуралістичного                  

- дослідницько - експериментального   

- туристсько-краєзнавчий                      

          Основним чинником позитивної тенденції позашкільної освіти в громаді є цілеспрямована робота з розширення мережі гуртків БДТ, що функціонують на базі  закладів загальної середньої освіти Лугинської ОТГ:

  • Лугинська гімназія ім.В.П.Фількова: гуртки «Соціологія», «Історичне краєзнавство», «Дебати», «Юні лісівники»;

  • Липниківський ЗЗСО: гурток «Фольклористика»;

  • Жеревецький НВК: гурток «Декоративно - ужиткове мистецтво»;

Найбільше затребувані гуртки такі як: вокальний, хореографічний, гурток образотворчого мистецтва, фольклорно-літературний, театральний, крій та шиття тощо.

Відповідно до наказу відділу освіти, молоді та спорту Лугинської селищної ради від 12.10.2021 №59 та з метою розвитку співпраці з Житомирським територіальним відділенням Малої академії наук України на базі Будинку дитячої творчості зареєстроване наукове товариство «Інтелектуал».

Кадрове забезпечення освітнього процесу

Освітній процес у БДТ» у 2021-2022 навчальному році здійснюють  15 педагогів (8 основних та 7 сумісників), з них 11 - з вищою освітою, 4 - з середньою спеціальною. З них, керівник гуртка Атаманчук О. Д. має звання «керівник гуртка - методист». В БДТ проводиться робота щодо підвищення освітнього  рівня керівників гуртків через створення умов для зростання професійної компетентності педагогів, в тому числі через систему курсів підвищення кваліфікації та атестацію педагогічних працівників, участь в обласних та всеукраїнських онлайн – семінарах та вебінарах, проведення онлайн майстер-класів, індивідуальних консультацій тощо. Так, на початок 2021-2022 навчального року, п’ятеро керівників гуртків та директор закладу пройшли дистанційні курси підвищення кваліфікації, за кошти місцевого бюджету,  при Національному еколого-натуралістичному центрі в місті Києві.

 

Методична робота

З метою підвищення якості рівня позашкільної освіти, належного забезпечення та унормування діяльності гуртківБудинок дитячої творчості  використовує в роботі програми з грифом МОН України. Двоє з керівників гуртків мають власні програми, педагоги є учасниками обласних виставок передового педагогічного досвіду. Наразі, один керівник гуртка (Коржук О.Ф.) займається розробкою власної програми, також заступником директора з НМР ведеться підготовка до виставки ППД практичного посібника «Від ідеї до творчості», де зібрано всі творчі, конкурсні роботи вихованців.

Впродовж року педагогами  закладу проведені онлайн майстер-класи, методичні тренінги та відкриті заняття (відповідно до карантинних вимог). Самоосвіта педагогічних працівників  відбувалася через участь у обласних онлайн майстер-класах, семінарах  провідних фахівців області.

 

Організаційно-масова робота

Освітній процес в закладі здійснюється диференційовано (відповідно до віку, індивідуальних можливостей, інтересів, нахилів, здібностей, стану здоров’я вихованців) з використанням різних організаційних форм роботи: заняття, індивідуальне заняття, конкурси, вікторини, екскурсії, практична робота, виступи, виставки, репетиційні збори тощоПедагогічний колектив  приділяє особливу увагу роботі по залученню дітей та підлітків пільгових категорій до гурткової роботи та масових заходів. Традиційними заходами відповідно до плану роботи закладу є: концертні програми, свята, виховні години, інтелектуально-розважальні ігри. Популяризація роботи закладу в основному проводиться через  обласні та Всеукраїнські заходи. Це ефективний та якісний показник результативності діяльності гуртків та кожного вихованця, стимул для розвитку та самоствердження учнів у середовищі однолітків. Результат участі вихованців за цей рік - це  31 диплом переможця, як абсолютного, так і першого, другого, третього рівнівПедагогічні працівники  брали участь та представляли інтереси громади у таких масових заходах  як: «День незалежності» в м. Ушомир, «День деруна» в моростень та стали активними учасниками в підготовці до Дня селища Лугин. Впродовж року Будинок дитячої творчості тісно співпрацював із освітніми, культурними та громадськими організаціями різних рівнів (Будинок культури Лугинської селищної ради, Лугинська гімназія імені В.П.Фількова, Лугинська ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Лугинська центральна бібліотека, служба у справах дітей Лугинської ОТГ). 

 

Матеріальне забезпечення 

Створення умов для розвитку позашкільної освіти в селищі та громаді, забезпечення  змістовного  дозвілля вихованців, надання якісних  освітніх  послуг є одним з головних  пріоритетів  роботи  адміністрації та педагогічного  колективу  Будинку  дитячої  творчості. Реалізація поставлених завдань стала можливою завдяки тісній співпраці з Лугинською селищною радою та відділом освіти, молоді та спорту.  Питання  капітального ремонту покрівлі закладу вирішилося у 2019-2020н.р. У 2021 році оновлено  меблі для гурткових кімнаттеатральні крісла для актової зали, бетонна огорожа, здійснено косметичний ремонт в кімнатах та ремонт фасадної частини будівлі, придбано сушарку для рук, виконано заміну підлоги в актовій залі, оновлена матеріальна база гуртків та закуплено костюми для гуртка хореографії. Але час вимагає оснащення навчальних кабінетів компютерною технікою, оскільки дистанційне навчання диктує свої правила, це організації освітнього процесу на різних освітніх платформах, сервісах, створення відеоконференцій, майстер-класів, презентацій, батьківських та учнівських чатів, тому перед адміністраціє закладу постає питання компютеризації. Адже в закладі наявні всьго два ноутбуки КТ для вихованців  це можливість виконання проєктних робіт, презентацій, розвивиток ініціативності, сприяння підвищенню інтересу до творчості, підвищення мотивації та пізнавальну активність, створює конкурентноспроможність дітей серед однолітків.

 

Директор Будинку дитячої творчості                          Світлана КОВАЛЬЧУК

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь