Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Лейкоз великої рогатої худоби

Дата: 29.11.2021 14:35
Кількість переглядів: 332

                                                      Фото без опису

Протягом багатьох років лейкоз великої рогатої худоби є актуальною проблемою для тваринництва України. Через лейкоз відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини.

       Серед тварин на лейкоз найчастіше хворіє велика рогата худоба, рідше – вівці, коні, собаки та коти. Можуть хворіти тварини всіх порід переважно старшого віку. Лейкоз тварин зареєстровано практично в усіх країнах світу, в тому числі й в Україні

       При лейкозі великої рогатої худоби існує два шляхи передачі вірусу: вертикальний – від матері до плоду і горизонтальний – від однієї тварини до іншої. Основним у поширенні інфекції в природних умовах є горизонтальний шлях – контактна передача. У більшості випадків, вірус передається з інфікованими лімфоцитами. Одного разу набута інфекція стає довічною.

       Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є серологічний, тобто виявленням антитіл у сироватці крові тварин. Проводять таку діагностику ветеринарні фахівці під час щорічної диспансеризації тварин - комплексу планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин. Це один із видів обстеження стану здоров’я тварин.

       За 11 місяців 2021 року в  населених пунктах Лугинської селищної ради фахівцями Лугинської районної державної лікарні ветеринарної медицини обстежено 803 голови ВРХ. Після лабораторних досліджень Коростенською міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби встановлено позитивну реакцію по РІД на лейкоз у 13 голів ВРХ. На сьогодні, включно з виявленими РІД-позитивними тваринами в минулі роки, здано 25 голів ВРХ. Залишилось в господарствах приватного сектору підконтрольної території 2 корови, хворих на лейкоз. 

       На превеликий жаль, не всі власники великої рогатої худоби з розумінням ставляться до цього заходу, зокрема відмовляються від щорічного обстеження тварин, приховують новонароджених бичків і теличок.

       Також інформуємо про те, що Лугинською селищною радою затверджено «Програму компенсації втрат від здачі на забій худоби, хворої на лейкоз в населених пунктах Лугинської селищної ради на 2019-2023 роки», відповідно до якої на 2021 рік  було передбачено 100 тисяч гривень. На даний час освоєно 75 тисяч грн (15 власників зданої на забій худоби отримали по 5 тисяч грн компенсації).

       Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

 

ЛУГИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь