Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Таємниця усиновлення

Дата: 24.11.2021 11:39
Кількість переглядів: 272

                                                         Фото без опису

Усиновлення – це непросте і надзвичайно відповідальне рішення! Зваживши всі «за» і «проти», маючи в серці достатньо любові, щоб розділити її ще з кимось, люди вирішують усиновити дитину. Дехто – через те, що не має власних дітей, а дехто, вже будучи навіть багатодітними батьками, – через те, що мають величезний запас нерозтраченої ніжності і турботи, яких вистачить ще на не одну дитину.

Таємниця усиновлення покликана захищати права та законні інтереси не тільки усиновлених дітей, але й усиновлювачів. Проте, факти – річ вперта! Статистика свідчить, що не зважаючи на дотримання надзвичайної секретності процесу усиновлення, майже 100 відсотків усиновлених дітей все одно хочуть знайти своїх біологічних батьків і дізнатися, хто вони насправді.

Чи дійсно усиновлення є «таємницею за 7-ма печатками»? Яким чином забезпечується таємниця усиновлення?

В законодавстві Укрaїни (статті 229-231 Сімейного кодексу України) передбачено певні застереження, що допоможуть захистити таємницю усиновлення. Серед них:

прaво усиновлювача бути записаним батьком (матір’ю) дитини;

право на зміну відомостей про місце народження та дату народження дитини;

право на зміну прізвища, імені та по батькові усиновленої особи.

Так, заявник може бути записаний у Книзі реєстрації народжень матір’ю, батьком дитини або повнолітньої особи – виключно на підставі рішення суду.

Якщо дитині, яка усиновлюється, вже виповнилося 7 років, то обов’зковою є її згода для запису усиновлювача матір’ю чи батьком. Якщо ж дитина  проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, тоді у її згоді немає потреби.

Вирішуючи питання запису усиновлювача матір’ю чи батьком, суд обов’язково враховує інтереси дитини при винесенні рішення про усиновлення.

Існують виняткові випадки, коли іншими гарантованими законом заходами неможливо забезпечити таємницю усиновлення. Тоді особа-усиновлювач може звернутися з проханням змінити відомості про місце і дату народження дитини. Важливо: дата народження може бути змінена не більш як на 6 місяців.

Нове свідоцтво про нaродження видається після внесення державним органом реєстрації актів цивільного стану змін до aктового запису про народження дитини aбо повнолітньої особи. Попереднє свідоцтво про нaродження в такому випадку анулюється.

Трапляється, що батьки хочуть змінити дитині ім’я. Це можливо зробити за заявою усиновлювaчів, за умови обов’язкової згоди дитини. Не потрібно одержувати згоду дитини на зміну імені у випадку, коли вона живе в сім’ї усиновлювaчів і звикла до нового імені.

Законодавство України допускає зміну прізвища, імені тa по батькові особи, яка усиновлена. У випадку усиновлення повнолітньої особи її прізвище, ім’я та по батькові можуть бути змінені за спільною заявою усиновлювaчa та усиновленої особи. Якщо усиновлювaч записується бaтьком дитини, то змінюється по батькові дитини. Якщо ж усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, то змінюються і прізвище, і по батькові дитини.

Головною особою, заради якої зберігають таємницю усиновлення, є дитина. Усиновлювaч має право приховувати від дитини факт її усиновлення, якщо розкриття таємниці усиновлення може завдати шкоди її інтересам.

Збереження таємниці усиновлення нерозривно пов`язане з самим поняттям «таємниця». Це відомості, фaкти, у розголошенні яких усиновлювaч не зацікавлений саме через те, що вони безпосередньо стосуються прав або благ, якими він дорожить. «Нові» батьки дитини в першу чергу зацікавлені, щоб оточуючі сприймали відносини між дитиною та усиновлювaчами, як справжні стосунки між родичами за походженням. Для них важливо зберегти факт усиновлення у таємниці від дитини та від занадто допитливих сусідів/друзів чи колег по роботі.

Бажання дотриматись таємниці усиновлення означає відсутність волі (згоди) усиновлювача на розкриття цієї таємниці.

Варто зазначити, що для забезпечення таємниці усиновлення, національні суди розглядають справи про усиновлення лише в закритих судових засіданнях.

Які є винятки в забезпеченні таємниці усиновлення?

Законодавчо визначено, що таємниця усиновлення повинна бути дотримана, як на стадії підготовки матеріалів справи до судового розгляду, так і під час розгляду справи по суті.

Однак, у більшості європейських країн таємниця усиновлення не охороняється законом. З урахуванням цього, законодавство України встановлює обмеження прав іноземця на таємницю усиновлення дитини, яка є громадянином України. Так, усиновлення дитини, яка є громадянином України, особою, яка є громадянином держави, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, не є таємним, за умови, що у державі, в якій усиновлювач постійно проживає і в яку має переїхати дитина, усиновлення не є таємним.

Чи може хтось розкрити таємницю усиновлення?

Існують виняткові обставини, за яких дозволяється розголошення таємниці усиновлення. Такими є: невиліковна хвороба одинокого усиновлювача, або ж безнадійно важке матеріальне становище усиновлювача.

Надважливим є право дитини знати правду про своє походження. Стаття 7 Конвенції ООН про права дитини встановлює право дитини знати, на скільки це можливо, своїх батьків. Як наслідок, стаття 226 Сімейного кодексу України передбачає, що особа, яка була усиновлена, має право після досягнення нею 14 років одержати інформацію щодо свого усиновлення.

Варто зазначити, що відомості про усиновлення видаються судом лише зі згоди усиновлювача, крім випадків, коли такі відомості потрібні правоохоронним органам, суду в зв’язку з цивільною чи кримінальною справою, яка знаходиться у їх провадженні.

Однак, дуже часто, не зважаючи на всі можливі застороги, усиновлені діти дізнаються правду поза волею усиновлювача. Досвід багатьох усиновлювачів говорить, що краще у доступній для дитині формі, якомога раніше розповісти їй про те, як вона з’явилась в сім’ї.

Яка відповідальність передбачена за порушення таємниці усиновлення?

Часто трапляється, що зайва цікавість оточуючих призводить до непоправних наслідків. Інформація про усиновлення, яку так намагалися зберегти у секреті, стає «надбанням громадськості». Треба пам’ятати, що за недотримання таємниці усиновлення законодавством передбачена серйозна відповідальність. А саме, згідно зі статтею 168 Кримінального кодексу України за розголошення таємниці усиновлення всупереч волі усиновителя, на винну особу чекає:

штраф до 850 гривень;

або громадські роботи на строк до 240 годин;

або виправні роботи на строк до 2-х років.

Якщо ж ті самі дії вчинять службові особи чи працівники медичного закладу, які по службі чи по роботі дізналися інформацію про усиновлення, або ж якщо розголошення таємниці усиновлення спричинить тяжкі наслідки, то таким особам загрожує:

штраф від 17 тис. гривень до 68 тис. гривень;

або обмеження волі на строк до 3-х років;

або позбавленням волі на той самий строк.

Додатковим покаранням за вказане кримінальне правопорушення може бути позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Батьки, які вирішили подарувати дитині родинне тепло та відчуття сімейного затишку, заслуговують на повагу не тільки до свого по-справжньому героїчного вчинку, а й мають безумовне право на збереження інформації про усиновлення у таємниці!

 За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги (Третього одеського бюро правової допомоги).

Ярослав Савчук -  фахівець відділу «Лугинське бюро правової допомоги»  Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь