Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА НИЗКУ ВАЖЛИВИХ ЗАКОНОДАВЧИХ АКТІВ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Дата: 03.11.2021 10:10
Кількість переглядів: 246

                                                                

Міністерство охорони здоров’я вітає ухвалення парламентом на позачерговому засіданні важливих законодавчих актів, що стосуються сфери охорони здоров’я. Частина з них направлена на боротьбу із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Так, у першому читанні був прийнятий законопроект №6084, яким встановлюється кримінальна відповідальність за підробку документів про профілактичні щеплення. За створення, реалізацію та використання завідомо підроблених документів встановлюється покарання у вигляді штрафу на суму від 17 до 170 тис. грн або обмеження чи позбавлення волі строком до 3 років залежно від тяжкості злочину. А саме: 

  • За використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років. 

  • за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

  • за  виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до трьох років.

На засіданні була схвалена постанова № 6154 «Про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Цим документом запроваджується допуск до приміщень Верховної Ради народних депутатів, їх помічників, працівників Апарату парламента, членів Кабінету Міністрів, працівників державних установ, а також представників ЗМІ лише за наявності документа про вакцинацію (однією або двома дозами), негативного результату тестування на COVID-19 або ж довідки про одужання.

Також народні депутати внесли зміни до закону «Про лікарські засоби». Нововведення дозволяють прискорити державну реєстрацію лікарських засобів (зокрема вакцин) для екстреного застосування, наприклад, під час епідемії та пандемії. Ці зміни покликані не допустити поширення фальсифікованих медичних виробів в Україні. Пацієнти, у свою чергу, отримають життєво необхідні лікарські засоби, які зможуть врятувати їм життя.

Парламентарі не оминули і процес реформування галузі охорони здоров’я. Так, у першому читанні проголосовано законопроект №5873, який удосконалює правову базу функціонування електронної системи охорони здоров’я. Функціонал системи розширюється на сферу громадського здоров’я, на питання реабілітації, донорства крові та її компонентів. Також цей законопроєкт запроваджує можливість перетворення державних установ охорони здоров’я на державні некомерційні підприємства (подібний процес відбувся у 2017-2019 рр. в комунальних закладах). Приєднання державних закладів до системи фінансування медичних гарантій відкриває можливість для покращення забезпечення громадян медичними послугами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь