Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

СТВОРЕННЯ МЕДИЧНИХ ВИСНОВКІВ ПРО ТИМЧАСОВУ НЕПРАЦЕЗДАТНІСТЬ – РОЗ’ЯСНЕННЯ ДЛЯ ЛІКАРІВ

Дата: 01.11.2021 11:01
Кількість переглядів: 192

                                                                      Фото без опису

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність може сформувати лікуючий лікар. Водночас можливість створення МВТН у фельдшерів чи медичних сестер відсутня. Про це, пояснюючи окремі положення реформи е-лікарняних, повідомила заступниця міністра з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

За її словами, саме МВТН є одним із найважливіших документів, який потрібен для оформлення електронного лікарняного, щоправда, лише цим він не обмежується. Тому що медичний висновок використовується не лише для отримання страхових виплат. 

«Медичний висновок про тимчасову непрацездатність  - це електронний  документ в електронній медичній картці пацієнта, який засвідчує те, що людина є непрацездатною з медичної точки зору. Цей документ, крім, як для формування е-лікарняного, може використовуватися у суді,  як підтвердження факту отримання тілесних ушкоджень, чи за місцем навчанням, коли потрібно підтвердити факт тимчасової відсутності на заняттях», -  підкреслила заступниця міністра. 

Окрім того, Марія Карчевич відповіла на деякі питання лікарів, які викликають у них занепокоєння. Зокрема, як створити МВТН в стаціонарі чи сформувати медичний висновок для пацієнта, який потрапив до лікарні без свідомості. 

У першому випадку якщо пацієнт поступив на стаціонарне лікування,  лікуючий лікар при госпіталізації має зафіксувати стан людини і на підставі цього сформувати МВТН. При виписці пацієнта на підставі медичного запису про виписку, лікуючий лікар може також створити МВТН з метою уточнення строку завершення періоду непрацездатності або ж для продовження випадку тимчасової непрацездатності для амбулаторного доліковування (на строк не більше 3 днів після виписки).

У другому випадку якщо пацієнт потрапив до лікарні без свідомості і його неможливо ідентифікувати, лікар реєструє його (у Реєстрі пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я) як неідентифіковану особу. Для такого пацієнта формується медичний висновок про тимчасову непрацездатність на підставі медичних записів про неідентифікованого пацієнта. Після того як людина прийде до тями, лікар його ідентифікує, поєднує запис із попереднім (неідентифікованої особи) та формує йому новий медичний висновок на підставі цього медичного запису.

Дізнатися більше про механізм формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність можна в наказі МОЗ від 01 червня 2021 року № 1066 (зі змінами) «Деякі питання формування медичних висновків та проведення їхньої перевірки».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь