Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗА ЛІКУВАННЯ КОЖНОГО ПАЦІЄНТА З ІНСУЛЬТОМ ПЛАТИТЬ НСЗУ: ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ МОЖНА У 238 ЛІКАРНЯХ ПО ВСІЙ КРАЇНІ

Дата: 28.10.2021 17:25
Кількість переглядів: 692

                                                      

Лікування інсульту в Україні є повністю безоплатне, адже входить у Програму медичних гарантій та є пріоритетною послугою серед інших програм ПМГ. 238 спеціалізованих лікарень надають цілодобову та якісну допомогу пацієнтам. То як отримати гарантовану НСЗУ послугу?

Інсульт — це небезпечне порушення мозкового кровообігу, яке вимагає невідкладної діагностики та лікування. Серед основних ознак: порушення мовлення (труднощі при вимові слів), асиметрія обличчя, слабкість або оніміння в кінцівках, неможливість підняти руки вгору, інтенсивний головний біль та сплутаність свідомості.

При перших ознаках інсульту у людини необхідно викликати швидку (103) або за крайньої необхідності самостійно доставити пацієнта у лікарню. Це значно підвищить шанси людини на успішне лікування та реабілітацію.

Наразі в Україні є 238 лікарень, що надають медичну допомогу при інсульті за договором з Національною службою здоров’я. Місцева влада має прописати маршрути госпіталізації пацієнтів з інсультом так, щоб пацієнт був доставлений саме в ту лікарню, що спеціалізується на лікуванні інсульту.

Чому важливо доставити пацієнта саме в лікарні, які мають договір з НСЗУ?

Від швидкої та точної діагностики залежить успіх подальшого лікування та реабілітації людини. Пацієнта критично важливо доставити в лікарню, яка має обладнання та лікарів, що можуть діагностувати тип інсульту в перші кілька годин пiсля появи симптомів.

НСЗУ в свою чергу контрактує лише ті лікарні, які гарантують:

  • Цілодобову роботу фахівців необхідної кваліфікації;

  • Цілодобову роботу обладнання для діагностики і лікування. Наприклад, КТ або МРТ, які дозволяють провести візуалізацію і точно визначити діагноз.

Без дотримання цих умов медична допомога не є ефективною. Тому важливо доставити ваших рідних та близьких саме в ці лікарні та проконтролювати маршрут госпіталізації швидкої.

Лікування інсульту повністю безоплатне для пацієнта.

«За лікування кожного окремого пацієнта з інсультом платить Національна служба здоров’я. З початку цього року заклади, які мають договір на медичну допомогу при інсульті, пролікували 72 500 пацієнтів. За їх лікування НСЗУ заплатила лікарням понад 1,36 млрд грн.

Я нагадаю, що медична допомога при інсульті оплачується за підвищеним тарифом, який залежить від обсягу наданої допомоги. У разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань тариф становить понад 97 тисяч гривень. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії — 54 тисячі гривень. Ці тарифи є достатніми та повністю покривають витрати лікарень на лікування гострих інсультів»,- говорить заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко. 

 

Медична допомога пацієнту з інсультом чи підозрою на нього повністю безоплатна. Йдеться про такі послуги:

  • Первинний огляд.

  • Термінова комп’ютерна томографія або магнітно-резонансна томографія.

  • Лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі тощо.

  • Інструментальні дослідження: крім КТ та МРТ, також електрокардіографія, УЗД та інші.

  • Тромболітична терапія включно з необхідними ліками.

  • Ендоваскулярне лікування (це малоінвазивна хірургія судин).

  • Нейрохірургічна допомога.

  • Своєчасне знеболення всіх етапів діагностики та лікування.

  • Забезпечення ліками з Нацпереліку.

  • Консультації логопеда, терапевта мови, психолога, психотерапевта.

  • Вторинна профілактика інсульту.

  • Харчування в стаціонарі.

  • Медична реабілітація.

 

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно. Адже це невідкладний стан і людину в медичний заклад часто привозить швидка допомога. Медики мають надати допомогу безоплатно, незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Як переконатися, що швидка відвезла пацієнта саме в лікарню, де лікують інсульт?

Перейдіть за посиланням https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts.

Оберіть дашборд «Карта місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг».

У лівому крайньому віконці оберіть свою «Область» та «Групу послуг — 5 Медична допомога при гострому мозковому інсульті».

Карта покаже найближчі лікарні, які діагностують і лікують інсульт.

З’ясувати, де розташований найближчий медичний заклад, який має всі умови для лікування пацієнтів з інсультом, також можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77.

Якщо лікарня не приймає пацієнта з інсультом або вимагає за лікування гроші — звертайтесь зі скаргою за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або залиште скаргу онлайн: https://nszu.gov.ua/gromadyanam/osobistij-prijom/citizen-form.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь