Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НАБУВ ЧИННОСТІ НОВИЙ НАКАЗ, ЯКИЙ ПОВНІСТЮ ЗМІНИТЬ СИСТЕМУ ПРОФІЛАКТИКИ ВНУТРІШНЬОЛІКАРНЯНИХ ХВОРОБ

Дата: 20.10.2021 10:48
Кількість переглядів: 286

                                                                           Фото без опису

Міністерство охорони здоров’я затвердило наказ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення».

Це — документ, який започатковує розбудову системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами, яка відповідатиме найкращому світовому досвіду. За епідеміологічний нагляд у закладах охорони здоров’я (ЗОЗ) відповідатиме окремий структурний підрозділ — відділ з інфекційного контролю (ВІК). Його команди розроблятимуть і впроваджуватимуть заходи з профілактики інфікування, здійснюватимуть навчання й підготовку працівників, проводитимуть моніторинг і оцінку. Усе це сприятиме формуванню культури безпеки.

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД), вражають не лише пацієнтів, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я, а й відвідувачів, а також медичних працівників. ІПНМД притаманні абсолютно всім країнам. Якщо рівень доходу в країні високий, розповсюдженість ІПНМД становить 3 % — 5 %, а якщо низький — від 10 % до 15 %.

Відповідно до даних Центрів контролю захворюваності США (CDC), кожен випадок ІПНМД у середньому збільшує на чотири дні термін перебування пацієнта в лікарні. Це означає надмірне навантаження на заклади: вони змушені витрачати фінансові та кадрові ресурси, залучати додаткові кошти на витратні матеріали, комунальні платежі тощо.

В Україні ІПНМД увійшли до переліку таких, що підлягають дозорному епідеміологічному нагляду, лише у 2021 році. Раніше епідеміологічний нагляд за внутрішньолікарняними інфекціями здійснювався лише у відділеннях, що надають хірургічну та акушерсько-гінекологічну допомогу.

Щоби вивчити поширеність ІПНМД у лікарнях, Центр громадського здоров’я МОЗ України за підтримки представництва бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні у 2021 році здійснив пілотне дослідження за методологією ECDC в 5 закладах охорони здоров’я третього рівня надання медичної допомоги https://bit.ly/3jwUu6D. Результати дослідження свідчать, що розповсюдженість ІПНМД у нашій країні становить 5,7 %.

Процес розбудови нової системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами довгий, проте спільні зусилля всіх учасників процесу дозволить впровадити в Україні ефективну систему профілактики інфікування в закладах охорони здоров’я як пацієнтів, так і працівників.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь