Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НОВІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З РОЗЛАДАМИ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ У ПРОГРАМІ МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ

Дата: 11.10.2021 15:38
Кількість переглядів: 382

Фото без опису

 

         У 2021 році доступ до ефективного лікування осіб з розладами психіки та поведінки суттєво поліпшено - пацієнти почали користуватись послугами мобільних психіатричних команд та отримувати необхідні ліки безоплатно або з доплатою. 

З 01 жовтня цього року особи з розладами психіки та поведінки - посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами - можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою, у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки». А це – 30 торговельних назв препаратів. З них 13 є повністю безоплатними.

До 01 жовтня пацієнти купували ці ліки або повністю за власний кошт, або мали пільги в межах місцевих бюджетів. Тобто у кожному регіоні доступ до безоплатних ліків був різним і залежав від фінансової спроможності громади. Відтепер на державному рівні доступ до ліків у пацієнтів із розладами психіки та поведінки однаковий (хоча деякі громади можуть залишити місцеві програми для інших ліків, які не потрапили в державну програму реімбурсацію). Ліки можна отримати у будь-якій аптеці, яка має договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації «Розлади психіки і поведінки». На сьогодні це майже 7 тисяч аптек і аптечних пунктів (вони є на дашборді НСЗУ https://bit.ly/2YsXSsH). Вартість відпущених за електронним рецептом препаратів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України.

Електронний рецепт на потрібні ліки пацієнтам із розладами психіки та поведінки виписує психіатр. Лише за тиждень від дати розширення програми «Доступні ліки» понад 50 лікарів-психіатрів почали виписувати пацієнтам електронні рецепти на ці ліки. Консультацію психіатра пацієнт може отримувати безоплатно та навіть без направлення - у будь-якому медичному закладі, який за договором з НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має відповідного фахівця у штаті.

«Наближає медичну допомогу до пацієнта із розладами психіки та поведінки і робота мобільних мультидисциплінарних команд. Пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» - новий у Програмі медичних гарантій. Цей пакет почав діяти з 1 липня цього року. Мобільна мультидисциплінарна команда виїжджає до пацієнта і надає йому допомогу за місцем перебування. Завдяки цьому пацієнт продовжує необхідне лікування вдома, після завершення гострого перебігу хвороби. І ми бачимо гарні результати такого виду медичної допомоги для пацієнта», - говорить т.в.о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов. 

На думку практичного психолога мобільної мультидисіцплінарної команди Маріупольської міської лікарні №7 Юлії Кутєпкіної, перевага такої форми роботи у гнучкості, мобільності та прицільній взаємодії і з пацієнтом, і з його домашнім оточенням.

«Наша команда обслуговує 8 осіб із розладами психіки та поведінки. На первинній зустрічі діагностуємо стан пацієнта, складаємо план супроводу, зокрема, медикаментозний. Обов’язково зважаємо на запити клієнта. Виявляємо з ним причини, які призвели до розладу психіки, та які передували рецидиву. З’ясовуємо, чи є такі чинники ризику у соціальному оточенні пацієнта і допомагаємо відкоригувати реакції на них. До того ж, ми працюємо не лише з пацієнтом, а й його родиною. Вчимо і самого пацієнта контролювати свій стан, і його близьких - реагувати на загострення розладів, правильно спілкуватися. Дуже важливою є підтримка з боку соціального працівника, який працює з нами в команді. Він допомагає нашим пацієнтам оформити пенсію або відновити, у разі потреби, загублені документи, знайти роботу. Така робота дає гарний результат! Бачимо, що завдяки такому підходу знизилася кількість випадків госпіталізації серед наших клієнтів. Маємо кілька пацієнтів, яких вже виписали і вони не потребують нашого нагляду», – говорить психолог мобільної мультидисциплінарної команди Юлія Кутєпкіна.

В рамках пакету «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» безоплатними для пацієнта є: психіатричний огляд та допомога, індивідуальний план лікування і реабілітації, необхідні психодіагностичні тести в динаміців, контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії. Родичі або законні представники особи з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної команди. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Таку медичну допомогу за договором з НСЗУ надає 61 заклад. НСЗУ виплатила мобільним командам понад 3 млн грн. Заклади, які утворили мобільні команди, є у кожній області України. Найбільше їх - у Сумській - 7. По 4 - у Дніпропетровській та Запорізькій областях. По 3 заклади у таких областях: Волинська, Донецька, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Черкаська та місто Київ.

Щодо стаціонарної психіатричної допомоги, то у 2021 році 95 медичних закладів уклали договір з НСЗУ за таким напрямом. З них 36 - це спеціалізовані психіатричні та психоневрологічні лікарні. Інші - багатопрофільні лікарні. Лікування пацієнтів із розладами психіки багатопрофільних медзакладах сприяє зменшенню стигматизації пацієнтів та розширює їх доступ до необхідної медичної допомоги.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь