Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

СТАРТУВАВ ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ «АГРО ВАРТА» З УТИЛІЗАЦІЇ ТАРИ З-ПІД ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН

Дата: 06.10.2021 16:15
Кількість переглядів: 275

Фото без опису

         Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація. Питання утилізації небезпечних відходів є надзвичайно актуальним для розвитку сталого та екологічно свідомого сільського господарства. Забезпечення прозорих та зрозумілих механізмів поводження з такими відходами для сільськогосподарських виробників є важливою умовою належного розвитку як сільських територій, так і аграрного сектору в цілому.

Одним із типів відходів, які потребують уваги, є тара з-під засобів захисту рослин (ЗЗР). На сьогодні відповідно до чинного законодавства така тара відноситься до небезпечних відходів і поводження з нею має відбуватися лише із залученням належно ліцензованих операторів, які мають відповідні логістичні та виробничі потужності й високі стандарти поводження з небезпечними відходами.

Наразі для держави актуальним є збільшення обсягів збору та забезпечення належної переробки такої тари, вдосконалення логістичних маршрутів для оптимізації процесу збору, налагодження комунікації між усіма суб’єктами, а також підвищення ефективності поводження з такою тарою, що відноситься до небезпечних відходів.

З цією метою провідні світові виробники ЗЗР об’єдналися на платформі Європейської Бізнес Асоціації та запустили пілотний проєкт «Агро Варта», метою якого є запровадження культури відповідального поводження з використаною тарою з-під засобів захисту рослин.

Так, компаніями-засновниками «Агро Варти» є наступні виробники та імпортери ЗЗР: ТОВ «АДАМА УКРАЇНА», ТОВ «БАСФ Т.О.В», ТОВ «БАЙЄР», ТОВ «ФМС УКРАЇНА», ТОВ «НУФАРМ УКРАЇНА», ТОВ «САММІТ-АГРО ЮКРЕЙН», ТОВ «СИНГЕНТА», ТОВ «ЮПЛ І УКРАЇНА».

Даний проект отримав дозвіл Антимонопольного комітету України на узгоджені дії (Рішення № 562-р від 28 серпня 2020 року), а також офіційну підтримку Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів України.

У рамках проекту за результатами тендеру були відібрані компанії, що мають ліцензію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України на поводження з небезпечними відходами, які відповідають екологічним та технічним вимогам щодо процесів переробки та утилізації тари з-під ЗЗР. А також впроваджено електронну платформу, за допомогою якої можна подавати заявки на збір та переробку тари з-під ЗЗР в онлайн-форматі (http://agrovarta.org/).

Усі заходи в рамках проекту, в тому числі загальна координація та комунікація учасників проєкту, здійснюються відповідно до укладених угод, а взаємодія усіх сторін проєкту реалізується через онлайн-платформу.

 

Для того, щоб дізнатися більше деталей щодо реалізації проєкту, можна зв’язатися з контактною особою від Європейської Бізнес Асоціації – Марина Шимкус, Координатор Підкомітету Асоціації, e-mail: Maryna.Shymkus@eba.com.ua, тел.: (067) 400-90-16.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь