Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗАКОНОПРОЕКТ «ПРО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ» РЕКОМЕНДОВАНО ПРОФІЛЬНИМ КОМІТЕТОМ ВРУ ДО ПРИЙНЯТТЯ ПАРЛАМЕНТОМ У ДРУГОМУ ЧИТАННІ

Дата: 23.09.2021 12:02
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

         Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКГ затвердив редакцію доопрацьованого проекту Закону України «Про енергетичну ефективність»            № 4507 від 17.12.2020 та рекомендував Парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому.

Після прийняття законопроекту у першому читанні за основу у березні 2021 року проведено значну роботу над його удосконаленням. В опрацюванні численних правок і пропозицій також взяли участь Міненерго та Держенергоефективності.

Ціль – заснувати нове правове підґрунтя для системного розвитку сфери енергоефективності в Україні із врахуванням сучасних підходів та європейських норм, зокрема, Директиви 2012/27/ЄС.

«Цей довгоочікуваний законопроект має нарешті замінити застарілий закон 1994 року «Про енергозбереження» та встановити нові рамкові умови і механізми досягнення енергетичної ефективності. Реформи мають відбуватися на всіх рівнях: виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії. Від якості цього проекту закону залежить подальший прогрес України у розвитку конкурентоздатної економіки», – прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Під час обговорення правок до законопроекту також розглянуто і підтримано необхідність включення норми щодо розробки державних програм енергетичної модернізації житлового фонду, підприємств ТКЕ та водопостачання.

Законопроектом визначаються:

  • основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності;
  • особливості формування та виконання національних планів дій з енергоефективності;
  • запровадження критеріїв енергоефективності при публічних закупівлях енергоспоживчої продукції (товарів) та при придбанні або оренді будівель органами державної влади та органами місцевого самоврядування;
  • запровадження енергетичного планування на місцевому рівні;
  • впровадження цільового показника забезпечення щорічної економії енергії в кінцевому споживанні та заходів з його досягнення;
  • вимоги до екодизайну енергоспоживчих продуктів;
  • засади енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту, енергосервісу;
  • створення Національної системи моніторингу енергоефективності;
  • особливості запровадження інтелектуальних систем обліку;
  • стимулювання енергоефективності в сфері теплопостачання та у сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу;
  • відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності та інше.

У цілому прийняття законопроекту матиме вагоме значення для ефективного формування і реалізації державної політики з енергоефективності, конкурентного та сталого економічного розвитку, євроінтеграційного процесу країни у контексті «зеленого» курсу.

Держенергоефективності закликає народних депутатів підтримати даний законопроект під час його розгляду в Парламенті у другому читанні.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь