Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗАКОНОПРОЕКТ «ПРО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ» РЕКОМЕНДОВАНО ПРОФІЛЬНИМ КОМІТЕТОМ ВРУ ДО ПРИЙНЯТТЯ ПАРЛАМЕНТОМ У ДРУГОМУ ЧИТАННІ

Дата: 23.09.2021 12:02
Кількість переглядів: 206

Фото без опису

         Комітет ВРУ з питань енергетики та ЖКГ затвердив редакцію доопрацьованого проекту Закону України «Про енергетичну ефективність»            № 4507 від 17.12.2020 та рекомендував Парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому.

Після прийняття законопроекту у першому читанні за основу у березні 2021 року проведено значну роботу над його удосконаленням. В опрацюванні численних правок і пропозицій також взяли участь Міненерго та Держенергоефективності.

Ціль – заснувати нове правове підґрунтя для системного розвитку сфери енергоефективності в Україні із врахуванням сучасних підходів та європейських норм, зокрема, Директиви 2012/27/ЄС.

«Цей довгоочікуваний законопроект має нарешті замінити застарілий закон 1994 року «Про енергозбереження» та встановити нові рамкові умови і механізми досягнення енергетичної ефективності. Реформи мають відбуватися на всіх рівнях: виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії. Від якості цього проекту закону залежить подальший прогрес України у розвитку конкурентоздатної економіки», – прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Під час обговорення правок до законопроекту також розглянуто і підтримано необхідність включення норми щодо розробки державних програм енергетичної модернізації житлового фонду, підприємств ТКЕ та водопостачання.

Законопроектом визначаються:

  • основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності;
  • особливості формування та виконання національних планів дій з енергоефективності;
  • запровадження критеріїв енергоефективності при публічних закупівлях енергоспоживчої продукції (товарів) та при придбанні або оренді будівель органами державної влади та органами місцевого самоврядування;
  • запровадження енергетичного планування на місцевому рівні;
  • впровадження цільового показника забезпечення щорічної економії енергії в кінцевому споживанні та заходів з його досягнення;
  • вимоги до екодизайну енергоспоживчих продуктів;
  • засади енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту, енергосервісу;
  • створення Національної системи моніторингу енергоефективності;
  • особливості запровадження інтелектуальних систем обліку;
  • стимулювання енергоефективності в сфері теплопостачання та у сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу;
  • відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності та інше.

У цілому прийняття законопроекту матиме вагоме значення для ефективного формування і реалізації державної політики з енергоефективності, конкурентного та сталого економічного розвитку, євроінтеграційного процесу країни у контексті «зеленого» курсу.

Держенергоефективності закликає народних депутатів підтримати даний законопроект під час його розгляду в Парламенті у другому читанні.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь