A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Лугинська громада
Житомирська область, Коростенський район

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ!

Дата: 08.09.2021 09:35
Кількість переглядів: 88

 

         Гриби – це дарунок лісу. Однак серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Але не тільки ці гриби небезпечні. Отруйними також є старі гриби, гриби, які ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, місць із підвищеним рівнем радіації, збирати не треба. Ці гриби накопичують солі важких металів, свинець, радіоактивні частки. Навіть шматочок цих грибів може спричинити отруєння і навіть смерть. Необхідно пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів;
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів;
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем (незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем).

 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

1. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

2. Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  1. ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  2. остерігайтеся пластинчатих грибів;

3) не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

4) під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;

5) уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

  1. Не вживайте сирих грибів.
  2. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  3. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  4. Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  5. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  1. Негайно викликайте «швидку допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь