Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НСЗУ: У 2021 РОЦІ ПОНАД 357 ТИС. ПАЦІЄНТІВ ОТРИМАЛИ КОНСУЛЬТАЦІЮ КАРДІОЛОГА БЕЗОПЛАТНО ЗА ПРОГРАМОЮ МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ

Дата: 01.09.2021 15:48
Кількість переглядів: 383

Фото без опису        

У 2021 році понад 357 тис. пацієнтів отримали консультацію кардіолога безоплатно за Програмою медичних гарантій. Майже 515 тис. пацієнтів отримали ліки за електронним рецептом для профілактики інфарктів та інсультів, понад 1,4 млн - ліки від серцево-судинних захворювань в межах програми «Доступні ліки»

Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертей в Україні. Якщо у 1990 році фіксували 56,5 % смертей від серцево-судинних захворювань, то в 2019-м - 64.3 %. Такі висновки отримані з дослідження Глобального тягаря хвороб за 2019 рік.

Тому важливо, щоб кожна людина знала, що зменшити ризик цих захворювань можна за допомогою здорового способу життя та фізичної активності. А також завдяки регулярним візитам до свого сімейного лікаря з профілактичною метою.

Лікар первинної ланки надає низку послуг для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань за Програмою медичних гарантій і які є безоплатними для пацієнта. Зокрема, це вимірювання артеріального тиску, оцінка загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, електрокардіограма, аналіз крові на загальний холестерин тощо. За потреби сімейний лікар випише направлення на консультацію до вузького спеціаліста, наприклад, до кардіолога, або на проведення додаткових досліджень.

Тільки за період з 01 січня по 30 серпня 2021 року за електронним направленням лікаря:

· понад 357 тис. пацієнтів отримали консультацію кардіолога;

· понад 101 тис. пацієнтів отримали консультацію дитячого кардіоревматолога;

· 44,5 тис. пацієнтів зробили ультразвукове дослідження серця.

Нагадуємо, що з електронним направленням лікаря отримання цих послуг для пацієнта є безоплатним. 

Окрім цього, ліки від серцево-судинних захворювань відшкодовують за урядовою програмою “Доступні ліки”. Пацієнти можуть отримати необхідні препарати безоплатно або з незначною доплатою. Електронний рецепт на ліки при необхідності випише лікар, з я ким укладена декларація. На сьогодні «Доступні ліки» включають майже 200 препаратів від цих захворювань. З 1 січня 2021 року понад 1,4 млн пацієнтів отримали ліки від серцево-судинних захворювань.

Також у 2021 році до програми “Доступні ліки” включено препарати для профілактики інфарктів та інсультів. Це 27 лікарських засобів, які пацієнти, лікуючись амбулаторно, можуть отримувати безоплатно або з невеликою доплатою. Ці ліки на сьогодні вже отримали майже 515 тис. пацієнтів.

В «Програмі медичних гарантій» велика увага приділяється лікуванню інсультів та інфарктів — це пріоритетні послуги. 

Якщо трапився інфаркт або інсульт слід викликати «швидку» за номером 103. Бригада «швидкої» має доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту.

· У 2021 році НСЗУ уклала договори на лікування гострого мозкового інсульту з 238 медичними закладами. На загальну суму понад 1 мільярд 419 мільйонів гривень.

· На лікування гострого інфаркту міокарда - із 67 закладами. На загальну суму майже 483 мільйони гривень. 

У 2021 році Національна служба здоров’я прописала до надавачів таких медичних послуг високі вимоги. Вони мають поліпшити діагностику, лікування та реабілітацію пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та гострим мозковим інсультом. Наприклад, для укладення контракту на надання пріоритетної послуги з лікування інфаркту НСЗУ вимагала наявності новітнього медичного обладнання. Зокрема, ангіографу. При наданні медичної допомоги пацієнтам із гострим мозковим інсультом - КТ або МРТ.

За Програмою медичних гарантій, у медзакладі пацієнту з інфарктом чи інсультом надаються безоплатно такі послуги: 

· діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження)

· проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті)

· цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації

· медична реабілітація в гострому періоді

· лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали

· ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти)

· харчування в стаціонарних умовах.

У 2020 році завдяки Програмі медичних гарантій вдалось зменшити рівень госпітальної летальності від серцево-судинних хвороб. Наприклад, рівень смертності від гострого мозкового інсульту зменшився на 6,2% у порівнянні з 2019 роком.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь