A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Лугинська громада
Житомирська область, Коростенський район

БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ВДОМА

Дата: 31.08.2021 11:32
Кількість переглядів: 106

                                                           

Як повідомляють фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України, небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити тощо, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.

Шкідливі токсини та хімічні речовини також можуть забруднювати харчові продукти та спричиняти хвороби, що передаються з їжею.

За оцінкою ВООЗ, щорічно 550 млн людей, стають жертвами вживання неякісних харчових продуктів, з них 220 мільйонів дітей у віці до 5 років.

До мікробів, що спричиняють хвороби, які передаються із їжею належать: норовірус, сальмонела (Salmonella), шигелла (Shigella), Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, золотистий стафілокок (S. aureus), кишкова паличка (E. coli) тощо.

Безпека харчових продуктів (food safety) може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею. Це насамперед правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів обов’язково потрібно вдома.

 

Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома

Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.

  • Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час та після приготування їжі та перед споживанням страв.

  • Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці тощо мильною водою.

  • Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо ви не плануєте їсти їх зі шкіркою, якщо на етикетці продукту не вказано, що вміст уже промитий. Мікроби на шкірці можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.

Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.

  • Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів.

  • Коли ви купуєте харчові продукти в магазині, тримайте сире м’ясо, морепродукти та птицю подалі від інших продуктів, адже з них може виділятися сік та забруднювати інші продукти.

  • Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.

Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.

  • Придбайте кухонний термометр. Тільки так ви зможете точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Ви не зможете точно визначити, чи безпечно готується їжа, перевіривши лише її колір чи текстуру.

Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються без охолодження більш ніж на 2 години.

  • Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4 ºС і нижче.

  • Охолоджуйте продукти, що швидко псуються протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32 ºС, охолоджуйте протягом 1 години).

  • Розморожуйте продукти безпечно в холодильнику або в холодній воді чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх на прилавках чи поличках тощо. Бактерії швидко розмножуються в їжі за кімнатної температури.

 

Овочі та фрукти

 

Обираючи продукти в магазині чи на ринку стежте за тим, аби вони не були пошкодженими та були охолодженими. Зберігайте попередньо нарізані фрукти та овочі холодними. Пам’ятайте, що треба відокремлювати овочі та фрукти від сирого м’яса, птиці та морепродуктів у кошику для покупок.


 Сире м’ясо та птиця

 

Не варто мити сиру птицю та м’ясо перед приготуванням. Миття сирого м’яса може поширювати бактерії на інші харчові продукти, посуд та поверхні. Лише ретельне приготування їжі із дотриманням відповідного температурного режиму може вбити мікроби.


 Молочні продукти
 

Вживання сирого молока та зроблених із нього продуктів (м’які сири, йогурт, морозиво тощо) може стати причиною хвороб, спричинених кишковою паличкою або лістерією. Сире молоко стає безпечним завдяки пастеризації, що забезпечує знищення хвороботворних мікробів у ньому. У пастеризованому молоці зберігається більшість поживних речовин, що є в сирому молоці.

 

Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від вас. Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше. Бережіть своє здоров’я.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь