Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

РОЗ’ЯСНЕННЯ НСЗУ: ЯКІ БЕЗОПЛАТНІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ ТА ЛІКИ ПЕРЕДБАЧЕНІ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ РОЗЛАДАМИ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ

Дата: 20.08.2021 10:00
Кількість переглядів: 420

                                           Фото без опису

З липня цього року Національна служба здоров’я ввела новий пакет психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами. Договір з НСЗУ за цим пакетом уклав 61 медзаклад. А з 01 жовтня пацієнти з розладами психіки та поведінки зможуть отримувати ліки безоплатно або незначною доплатою за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Новий пакет із психіатричної допомоги, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами, розрахований на пацієнта, який після лікування у психіатричній лікарні та стабілізації стану повертається додому. І там не залишається без медичного супроводу. Мобільна команда приїжджає до такого пацієнта і надає йому допомогу там, де він перебуває. Команда забезпечує психіатричний огляд та визначає вид медичного супроводу. Разом з пацієнтом чи його законними представниками члени мобільної команди складають індивідуальну програму лікування і графік візитів, який залежить від потреби пацієнта. До складу мобільної мультидисциплінарної команди входить психіатр, лікар-психолог чи лікар-психотерапевт, медична сестра та соціальний працівник. 

Оплачує цю послугу Національна служба здоров’я. Така послуга допомагає людям з розладами поведінки і психіки адаптуватися до життя в соціумі. Увесь перелік послуг, які надає мобільна мультидисциплінарна команда, є безоплатним для пацієнта. Психіатрична мобільна команда відвідує пацієнта до досягнення поставлених в індивідуальному плані цілей.

Щоб отримати послуги за цим пакетом, необхідно мати направлення лікаря, з якими укладена декларація або ж направлення психіатра. До психіатра можна звернутися без електронного направлення. Така послуга для пацієнта безоплатна.

Договір за пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами» має 61 медзаклад. Заклади, які утворили мобільні команди, є у кожній області України. Найбільше їх у Сумській сім. По чотири  у Дніпропетровській та Запорізькій областях. По три заклади у таких областях Волинській, Донецькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Черкаській та в місті Києві.

На послуги мобільних мультидисциплінарних команд у межах Програми медичних гарантій передбачено 60 млн грн.

Якщо у пацієнта розвивається раптове погіршення стану, яке загрожує його здоров’ю чи життю, то варто звернутися по екстрену медичну допомогу за номером 103. Це стосується і випадків, коли людині потрібна стаціонарна психіатрична допомога. За Програмою медичних гарантій пацієнт може отримати безоплатно психіатричну допомогу не лише від мобільних команд, а й в стаціонарі та амбулаторно.

94 медзаклади надають психіатричну допомогу в стаціонарі за договором з Національною службою здоров’я. Серед них і монопрофільні заклади і багатопрофільні лікарні.

«Дії Національної служби здоров’я спрямовані на те, щоб покращити якість та доступність послуг у сфері ментального здоров’я. Зміни в системі психіатричної допомоги назріли давно. І вони стосуються не лише медичної, а й соціальної та етичної складової. Національна служба здоров’я оплачує лише медичну допомогу. Проте історично склалося так, що значна частина пацієнтів, які перебували у психіатричних стаціонарах, потребували саме догляду, а не лікування. Ми не стверджуємо, що пацієнти психіатричних стаціонарів не потребують соціальних послуг. Проте соціальні послуги повинні надаватися не за рахунок медичного бюджету. За організацію їх надання відповідальні органи соціального захисту», наголосила заступник Голови НСЗУ Тетяна Бойко під час брифінгу.

Ще одне важливе нововведення з 01 жовтня пацієнти з розладами психіки та поведінки зможуть отримувати ліки безоплатно або незначною доплатою за програмою реімбурсації. Для цього потрібен буде електронний рецепт. Виписуватимуть рецепти лікарі-психіатри та лікарі-неврологи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь