ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватися основних правил, тоді ви уникнете випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь.
Правила і поради з попередження отруєнь грибами від фахівців ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»:
-
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, які ви знаєте та впевнені, що вони ЇСТІВНІ.
-
- Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому вигляді.
-
- Ніколи не збирайте і не їжте гриби, які на ніжці мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак.
-
- Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх із цілою ніжкою, щоб не пропустити ознаки, зазначеної в попередньому правилі.
-
- Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте ті, які мають пластинки білого кольору. У їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої за зовнішнім виглядом на печериці, пластинки завжди білого кольору.
-
- Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві та зіпсовані.
-
- Не їжте гриби в сирому вигляді.
-
- Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння, якщо в посуд, де вони варяться опустити цибулину чи срібний предмет. Це неправильне уявлення!
-
- Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах,а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини й стають непридатними для їжі.
-
- При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані за окремими видами й знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в`ялі гриби потрібно викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають із капелюшка плівку, покриту слизом. В день збору або не пізніше наступного ранку гриби повинні бути піддані кулінарній обробці.