Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Олексій Любченко: Пожвавлення економіки та «Велике будівництво» – фактори зростання ВВП на 5,4 % в ІІ кварталі цього року

Дата: 17.08.2021 10:24
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

16 Серпня 2021 • 16:50

Кіл-сть переглядів: 36

FacebookTwitterShare

За оперативною оцінкою Держстату, реальний ВВП у ІІ кварталі 2021 року збільшився на 5,4 % у порівнянні з відповідним періодом минулого року після падіння на 2,2 %. За розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року збільшився на 1,7 % проти першої половини минулого року. Про це повідомив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Олексій Любченко.

 

Розповідаючи про чинники, які сприяли зростанню ВВП, Олексій Любченко зазначив, що це відновлення активності практично у всіх видах економічної діяльності, активізація будівництва на тлі запуску програми іпотечного кредитування, нарощування обсягів реалізації проектів «Великого будівництва», сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках

 

«Спостерігаємо відновлення у виробничій сфері, зростання демонструють всі види економічної діяльності, окрім сільського господарства. Ці фактори дозволять компенсувати поточне відставання в економічному розвитку та утримувати до кінця року позитивний тренд. Наша мета – зростання ВВП на 4%», – підкреслив Олексій Любченко.

 

Зі свого боку Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України зазначив, що Урядом були запроваджені безпрецедентні заходи для підтримки бізнесу у період часів турбулентності, що виникли через пандемію: «Програма доступних кредитів 5-7-9 %, державна програма з підтримки бізнесу під час карантину, запровадження мораторію на перевірки та багато іншого. Держава мобілізувала всі доступні заходи, щоб зберегти роботу десятків тисяч українських компаній та сотні тисяч робочих місць. І вже отримали результати – стабільне зростання фактичного ВВП».

 

Основними чинниками зростання ВВП в ІІ кварталі цього року стали:

 

– Ознаки поступового відновлення та формування оптимістичних бізнес-настроїв через пом’якшення карантинних обмежень в економіці. За даними Національного банку, індекс очікувань ділової активності у червні сягнув найвищого значення з жовтня 2019 року і становив 51,6 п. проти 50,5 п. у травні 2021 року.

 

– Високий споживчий попит населення. Встановлення з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати на рівні 6 тис. грн та, як наслідок, зростання середньомісячної заробітної плати на 16,5 % у ІІ кварталі 2021 році, порівняно з IІ кварталом минулого року.

 

– Сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, (у ІІ кв. 2021 року у порівнянні з відповідним періодом 2020 року індекс цін на базові метали збільшився на 68,3 %, світові ціни на залізну руду – у 2,1 раза, на добрива – на 64,8%, на пшеницю – на 30,9 %, на кукурудзу – у 2 рази). За попередніми даними, експорт товарів та послуг у ІІ кв. 2021 року зріс на 45,1 % проти показника ІІ кварталу минулого року.

FacebookTwitterShare


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь