Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 10.08.2021 10:04
Кількість переглядів: 280

                                                          Фото без опису

За інформацією ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», протягом останніх 20 років смертність від серцево-судинних захворювань збільшилася більш, ніж у 2 рази. Більш, ніж у половини померлих причиною смерті була ішемічна хвороба серця. 

Серцево-судинні захворювання найчастіше виникають на фоні порушення кровообігу. Занадто рано в сучасної людини через погіршення кровотоку знижується працездатність, пам`ять, інтелект, зір, слух, переносимість навантажень і т.п. Через раптові судинні катастрофи - інфаркти та інсульти ідуть з життя чи стають інвалідами порівняно молоді люди на вершині кар`єри, чи в той період, коли вони досягли бажаного соціального статусу.

Виникнення і перебіг серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань тісно пов`язані з наявністю чинників ризику, основними серед яких є підвищений артеріальний тиск, порушений ліпідний обмін, надлишкова маса тіла, нездоровий спосіб життя (тютюнопаління, нераціональне харчування, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність), а також фактори оточуючого середовища (психоемоційні навантаження, шкідливе довкілля на виробництві та в побуті). Деякі дослідження свідчать, що ризик серцевих захворювань є більшим серед груп осіб, які мають більш, ніж один із цих факторів ризику (наприклад, серед курців, що мало рухаються).

Серцево-судинні хвороби відіграють ведучу роль у захворюваності і смертності населення, особливо в розвинутих країнах. Причини їхнього росту різні, але одним з найважливіших факторів є паління, що у зв`язку з,цим називають фактором ризику. Це значить, що ризик занедужати і померти від хвороби серця і судин (гіпертонія, стенокардія, інфаркт міокарда, інсульт) вище, якщо людина палить.

Куріння підвищує ймовірність численних клінічних атеросклеротичних синдромів: стабільної стенокардії, гострих коронарних синдромів, раптової смерті, інсульту. Куріння – одна з головних причин виникнення серцево-судинних захворювань.

Отже, основне в профілактиці серцево-судинних захворювань, це формування здорового способу життя: 

 боротьба з палінням і зловживанням алкоголем;

  • нормалізація маси тіла. Кількість людей з надлишковою вагою збільшується щороку. Зайва вага безпосередньо пов’язана з виникненням гіпертонії, інсулінорезистентності, цукрового діабету 2-го типу. Кожен із цих факторів сприяє розвитку атеросклерозу і збільшує ймовірність небажаних серцево-судинних ускладнень, таких як інфаркт міокарда, інсульт і серцева недостатність.збалансоване здорове харчування.

  • рекомендується вживати менше продуктів з високим вмістом насичених жирів, що може підвищити рівень холестерину в крові. Намагайтесь їсти рибу двічі на тиждень, вживайте менше солі, більше овочів, фруктів, цільнозерновий хліб та каші з цільного зерна;

  • фізична активність. Нормальне функціонування серцево-судинної системи вимагає рухомого способу життя. Шість кілометрів в день – стільки повинен пройти чоловік, щоб серцево-судинна система випробовувала необхідне нею вантаження. Спробуйте бути активнішими щодня: можна піднятися сходами замість ліфта, прогулятися пішки, з’їздити у справах на велосипеді замість авто чи маршрутки і так далі.

Отож, дбайте про своє здоров’я заздалегідь, адже легше попередити хворобу, ніж її лікувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь