Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ГОСТРІ КИШКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 09.08.2021 15:28
Кількість переглядів: 1208

                                                         Фото без опису

Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», група інфекційних захворювань, що відносяться до гострих кишкових інфекцій,  включає такі захворювання, як дизентерія, сальмонельоз, ешеріхіози, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, ротавірусний ентерит. Ці хвороби є одними з найбільш поширених в світі. Захворюваність залежить від соціально-
 економічних, кліматичних умов в країні, а також рівня розвитку медицини.
 Спільними для цих інфекцій є механізм зараження і прояви
 захворювання, а також заходи профілактики. Від цих інфекцій часто страждають подорожуючі люди.

Збудники гострих кишкових захворювань в основному різні бактерії: шигели, сальмонели,стафілококи і т. д., а також ротавіруси.

Основним джерелом кишкових інфекцій є хворі, а також люди зі стертою формою інфекцій та бактеріоносії, які виділяють збудника в зовнішнє середовище з калом.

Практично всі гострі кишкові інфекції проявляються майже однаково: у хворого виникає розлад випорожнення змінюється вигляд калу, він стає схожим на кашу, іноді водянистим, в деяких випадках з`являються домішки слизу і крові. При цьому хворих часто мучать нудота і блювота, після якої виникає почуття полегшення. Розлад випорожнення нерідко поєднується з появою ознак підвищення температури тіла та інтоксикації.

Однією із поширених гострих кишкових інфекцій є дизентерія. Про неї варто подумати при будь-якому лихоманковому захворюванні, що супроводжуються розладом випорожнення. Дизентерію викликають бактерії «шигели» (їх налічується понад 40 видів). Збудники дизентерії вражають переважно товсту кишку. Ознаки дизентерії:

  • спазмові періодичні болі в нижній частині живота, переважно зліва;

  • помилкові позиви на дефекацію;

  • відчуття неповного звільнення кишечника після дефекації;

  • часті незначні випорожнення. При важкій формі захворювання випорожнення втрачають свою «калову» консистенцію і складаються лише з продуктів запалення товстої кишки – слизу і крові;

  • підвищення температури тіла.

Дизентерію здавна називають «хворобою брудних рук». Вона з повним правом може претендувати на роль основного інфекційного захворювання, від якого страждають мандрівники. Часто умови подорожі добре підходять для зараження збудниками дизентерії та інших кишкових інфекцій.

При сальмонельозах основним фактором передачі інфекції є м`ясо домашніх тварин (домашньої птиці, свиней і рогатої  худоби). Збудники захворювання також часто зустрічаються і в яйцях домашньої птиці. Зараження відбувається, як правило, в теплу пору року, коли порушується технологія обробки їжі і умови зберігання їжі. Якщо сальмонели потрапляють у продукти харчування, то вони починають там швидко розмножуватись і досягають такого рівня, який є достатнім для зараження. Ознаки хвороби з’являються при вживанні в їжу заражених сальмонелами продуктів після прихованого (інкубаційного) періоду, що триває від 6 годин до 3 діб.

При харчовій токсикоінфекції (стафілококовому отруєнні) джерелом інфекції є людина, у якої є гнійничкові ураження шкіри рук, запальні процеси у рото-носоглотці. Особливу небезпеку несуть гнійнічкові захворювання у кухарів, кондитерів. Стафілококи швидко розмножуються в солодких продуктах (креми, кисіль, компот і т. п.). При розмноженні бактерія виділяє отруту (токсин). При вживанні продуктів, які містять стафілококовий токсин, вже через 2-3 години з’являються прояви захворювання.

Першочергове завдання при проявах гострої кишкової інфекції – звернутися за медичною допомогою до свого сімейного лікаря, а при тяжкому перебігу – викликати швидку допомогу.  

З метою недопущення тяжких ускладнень лікування повинно проводитися під контролем лікаря. Крім того, лікарський нагляд дозволяє  своєчасно виявити інфекційне захворювання і попередити поширення серед рідних, друзів, колег по роботі.

У приміщеннях, де знаходиться хворий з гострим кишковим захворюванням, особливо у місцях загального користування (туалети, умивальні, кухні)  проводити поточну дезінфекцію мийно-дезінфекційними засобами, які є в продажі у магазинах побутової хімії, або дезінфекційними засобами, які реалізуються через аптечну мережу. 

Дотримання правил особистої гігієни, вживання доброякісних продуктів і води є першорядними заходами профілактики гострих кишкових захворювань. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь