Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Лугинська центральна бібліотека Лугинської селищної ради – це інформаційний, культурно-освітній заклад, де можна попрацювати, повчитися і відпочити, популярне місце для зустрічей і спілкування.

Дата: 27.07.2021 11:15
Кількість переглядів: 623

                  Фото без опису

Історія бібліотеки в Лугинах розпочалася в 1871 році, коли в містечку було відкрито двокласне училище, а при ньому – бібліотеку з дозволених для народних шкіл книжок.

В 1905 році відкривається безкоштовна народна бібліотека ім.Павленкова, яка існувала до 1917 року. 1923 року Лугини стали районним центром, цього ж року було створено Сільбуд  ім.Тельмана, при якому діяла бібліотека з фондом 706 примірників. У 1927 році створено хату-читальню при сільському клубі. Згідно «Книги державної реєстрації» районна бібліотека в містечку Лугини створена в 1936 році, шляхом злиття кількох розрізнених, з невеликим книжковим фондом читалень.

З 1976 року бібліотека набула статусу центральної районної бібліотеки Лугинської централізованої бібліотечної системи, яка налічувала 35 бібліотек-філіалів. З 2003 року бібліотека знову в статусі районної. В січні 2020 року бібліотеку передано в підпорядкування Лугинської селищної ради.

 

Бібліотека забезпечує збереження культурної спадщини та історичного досвіду, рівний доступ до інформації, знань і культурного надбання  держави і світу.

До послуг користувачів центральної бібліотеки близько 30 тисяч примірників документів на різних носіях, 10 назв періодичних видань, комп’ютер з доступом до мережі Інтернет.

Структура закладу включає абонемент, який забезпечує відкритий доступ до книжкового фонду та фонду краєзнавчої літератури. Читальна зала надає послуги з оперативного задоволення інформаційно-бібліографічних потреб користувачів.

Центральна бібліотека є методичним центром для сільських бібліотек та бібліотек інших відомств, які розміщені на території громади. Бібліотека є центром комплектування, обробки фондів, організації каталогів. До складу центральної бібліотеки входить бібліотека для дітей.

Бібліотека крім своїх основних функцій приймає участь у Всеукраїнських, обласних і місцевих конкурсах, акціях, соціологічних дослідженнях, соціокультурних заходах.

При бібліотеці діє літературно-мистецьке об’єднання «Світлиця душі» ( з 2008 року), клуб за інтересами «Майстерня щастя», недільний кінозал, народознавчий куточок. Бібліотека надає простір для проведення персональних виставок майстрам народної творчості, зустрічей з відомими та малознаними творчими особистостями, презентацій. 

Бібліотека є співзасновником альманаху «Світоч душі» ( видається з 2011 р.), видає краєзнавчий бібліографічний покажчик «Великий світ малої батьківщини», сприяє діяльності Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Шевченка.

 

      У доробку бібліотеки низка відзнак: диплом управління культури і туризму Житомирської ОДА, відзнака управління культури Житомирської ОДА «Золоті джерела», грамоти Лугинської РДА, Лугинської районної ради за вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи, відродження національної культури, літератури, мови.

           

                   Бібліотека має сторінку у соціальних мережах https://www.facebook.com/LuginskaCentralLibrary   та свій блог «БібліоЛугини».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь