Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЗВІТ про роботу відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лугинської селищної ради за І півріччя 2021 року

Дата: 15.07.2021 15:28
Кількість переглядів: 937

                                                           Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Упродовж  І півріччя 2021 року відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету селищної ради, заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти здійснювали реалізацію основних завдань державної політики у сфері освіти, молоді, фізичної культури і спорту на території Лугинської селищної ради.

 

Працівниками сектору з питань дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти забезпечували виконання законодавства у галузі  освіти, державного стандарту загальної середньої освіти, вимог Базового компонента дошкільної освіти, Концепції Нової української школи, впровадження  компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного, інклюзивного підходів до навчання здобувачів освіти і нових освітніх технологій; планування  та визначення траєкторії професійного розвитку педагогічних працівників, особливостей організації освітнього процесу за різними формами здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання тощо.

 

Як результат, 5  рейтингове місце за І півріччя 2021 року серед територіальних  громад  області  по галузі  «Освіта».

І. Організаційна робота.

У зв’язку з карантинними обмеженнями на території України всі завдання виконувалися у гнучкому  онлайн-режимі, заочно, за індивідуальними планами.

Діяльність  роботи відділу постійно висвітлюється на  офіційному веб-сайті  відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Лугинської селищної ради lugyny.osv.org.ua, на якому  розміщуються офіційні документи, нормативно-правові акти, корисні матеріали для освітян, батьків, здобувачів освіти, гостей сайту.

У групі для керівників закладів освіти «Менеджмент освіти Лугинської ОТГ» у мережі Viber забезпечується чіткий контроль за роботою закладів, збір інформації та вчасне інформування  департаменту освіти і науки облдержадміністрації, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Державну службу якості освіти і т.д.     

 

Забезпечено постійну  підтримку в актуальному стані систем:

ЄДЕБО(Єдина державна електронна бази з питань освіти) надання в повному, актуальному та достовірному стані інформації про підпорядковані заклади загальної середньої освіти для виготовлення свідоцтва про повну загальну та про базову загальну середню освіту випускникам 2021 року);

ІСУО (інформаційна система управління освітою) формування та заповнення форм звітності  з питань діяльності закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти, а саме: ЗНЗ-1, 77-, 76-, 83-, 85-РВК, Д-4,5,6,7-8,9,1-ЗСО, 1-ПО, ЗВ-1, ведення обліку дітей шкільного віку, облік підручників).

                                              

         Для своєї роботи працівники відділу користуються електронними журналами «Практика управління закладом освіти», «Заступник директора школи», «Довідник спеціаліста з охорони праці»,  передплачено з доступом закладів освіти селищної ради.

 

Забезпечено реалізацію конституційного права громадян на звернення: затверджено графік особистого прийому громадян начальником, завідувачем сектору  та головними спеціалістами  (наказ відділу від 05.05.2021 №32);ведеться журнал реєстрації заяв, звернень, скарг, пропозицій. За звітний період до відділу надійшло 2 звернення.  Відповідно до чинного законодавства вирішено порушені питання та надано відповіді заявникам.

 

За звітний період відповідно до Плану роботи проведено  3  колегії відділу, на яких розглянуто 7 питань та 3 наради – 10 питань.

Підготовлено та видано 124 накази: з основної діяльності – 39, відрядження – 38, кадрові – 41.

 

Отримано, опрацьовано вхідної кореспонденції 510 документів, підготовлено вихідної кореспонденції 276.

 

12 питань винесено на розгляд та затвердження сесії селищної ради                (розроблено 2 Програми та План оптимізації закладів освіти).

У 2021 році реорганізовано 1 заклад загальної середньої освіти шляхом пониження ступенів, 2 – призупинено  діяльність.

 

Щомісяця,  щотижня планується робота відділу освіти, молоді та спорту та надається заступнику селищного голови.

 

 

ІІ. Забезпечення функціонування галузі.

Основними завданнями були:

- створення умов для реалізації гарантованого Конституцією України права громадян на отримання дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної освіти; 100-відсоткового охоплення дітей та підлітків шкільного віку  освітнім процесом,управління підпорядкованими закладами, координація їхньої діяльності;

У 2020/2021 навчальному році мережа закладів освіти системи дошкільної та загальної середньої освіти Лугинської селищної ради  включала: 6 закладів дошкільної освіти, 18 закладів загальної середньої освіти. з них 10 навчально-виховних комплексів,   2 заклади позашкільної освіти та  Кремненський МНВК.

 

В закладах загальної середньої освіти навчалося 1512 учнів. З них 12 дітей були охоплені інклюзивною формою навчання, 4 навчалися за індивідуальною програмою, 9 – екстернат.

 

Всі діти шкільного віку, які підлягають навчанню та проживають на території Лугинської селищної ради, охоплені освітнім процесом.

 

Організація освітньої роботи в закладах освіти була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», Базового компонента дошкільної освіти, Державних стандартів освіти, інших нормативно-правових актів.

Відповідно до наказів відділу освіти, молоді та спорту у період запровадження карантинних заходів («червона зона») у всіх освітніх закладах було організовано та забезпечено дистанційне навчання здобувачів освіти. З березня учні 1-4 класів навчалися очно.

 

При організації дистанційного навчання використовувалися  платформи Googleclassroom, Naurok, Moodle за вибором вчителя та з урахуванням можливостей учня, відеоінструменти Skype, Zoom, брали участь в онлайн-семінарах та онлайн-форумах із використанням відеоінструментів Skype, Zoom або в чатах на платформах дистанційного навчання (наприклад, Вайбер групи, Moodle) у закритих групах Facebook тощо.

Адміністрацією закладів освіти, вихователями, вчителями, практичними психологами та соціальними педагогами, керівниками гуртків була проведена значна робота щодо наповнення якісним контентом змісту дистанційної освіти.

         Підводячи підсумки, можна сказати, що для організації навчання учнів педагогами використано всі можливості і варіанти. Дистанційне навчання учнів 1-4 класів здійснювалось  на он-лайн платформах «Google Classroom»,  де створені віртуальні класи, в яких педагоги розміщують публікації (домашнє завдання) та мають  можливість  оцінити виконану роботу кожного учня. Платформа має свої переваги, так  як батьки також мають можливість переглянути оцінки та проконтролювати виконання завдань. При підготовці уроків, вчителі використовували різноманітні ресурси:

         Класоводи проводили консультування по телефону або ж он-лайн за допомогою соціальних мереж та спеціально створених груп. Отже, злагоджена робота відділу освіти, педагогічних колективів, наполегливість та старанність учнів, контроль та відповідальність з боку батьків - все це забезпечило належне засвоєння учнями навчального матеріалу.

Забезпечено умови для завершення  2020/2021 навчального року. Організовано та відправлено 113 випускників 11 класів закладів загальної середньої освіти  селищної ради на пункти тестування для складання 8 іспитів у формі ЗНО, з них 6 у м. Коростень. 

 

Отримали атестати про повну загальну середню освіту  – 113  здобувачів освіти, з них 6 золотих медалей та 4 срібних; свідоцтва про базову загальну середню освіту – 136, з них 5 з відзнакою.

 

Організація харчування у ЗЗСО

         У Літківському НВК «ЗЗСО І-ІІ ступенів – ЗДО», Калинівському та Красноставському НВК «ЗЗСО І ступеня – ЗДО» організовано безкоштовне харчування за кошти місцевого бюджету (згідно з рішенням сесії Лугинської селищної ради від 02.10.2021 року №53 «Про організацію харчування дітей в закладах загальної середньої освіти селищної ради в 2021 році»).

         Встановлено вартість харчування однієї дитини вищезазначених освітніх закладів:

  • для учнів 1-4 класів – 20,00 грн;
  • для учнів 5-9 класів – 23,00 грн.

         У  І півріччі 2021 року у 15 ЗЗСО здійснювалось харчування учнів, які мають статус потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС приватним підприємством «Школярик», який є переможцем відкритих тендерних торгів із закупівлі послуг  з харчування дітей, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи  у закладах освіти розташованих на території  радіоактивного забруднення, за державні кошти.

         Денна вартість харчування у 2021 році в розрізі вікових категорій становить:

         віком від 6-10 років – 30,29 грн.;

         віком від 10-14 років – 35,14 грн.;

         віком від 14-18 років – 39,61 грн.

         Разом з тим, на даний час УПСЗН РДА проведена компенсація за харчування учням, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (за період відсутності харчування у період карантину).

Організація підвезення здобувачів освіти та педагогічних працівників

У 2020/2021 навчальному році здійснювався безперебійний та безкоштовний підвіз 7 одиницями шкільного автотранспорту 405 учнів та 43 педагогічних працівників до 12 закладів освіти селищної ради. 38 педагогічних працівників та 23 учнів підвозилися відповідно до укладеного договору з ТОВ ЛТД «Автосвіт» м. Коростень за кошти місцевого бюджету.

 

Інклюзивне навчання та діяльність інклюзивно-ресурсного центру

На території селищної ради працює КУ «Інклюзивно-ресурсний центр», з  метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.

 

На даний час в центрі працює вчитель-логопед та 2 практичних психолога.

 

За навчальний рік, фахівцями центру, було обстежено 21 дитину, яким визначено оптимальний освітній маршрут, особливі освітні потреби, а також сильні та слабкі сторони в результаті чого, було видано висновки батькам та законним представникам дітей. За рекомендаціями ІРЦ у закладах загальної середньої освіти на інклюзивній формі навчання перебувають – 12 дітей, отримують психолого-педагогічні послуги – 19. У закладах дошкільної освіти – 4 дитини на інклюзивній формі навчання, психолого-педагогічні послуги отримують – 2.  Загальна кількість дітей у закладах середньої освіти, які перебувають на інклюзивній формі – 12 дітей, у закладах дошкільної освіти – 4. (ЗПР – 7 дітей, аутистичний синдром – 1, інтелектуальні порушення – 5, а також до центру було звернено на комплексну оцінку з порушеннями слуху – 3 дітей).

Фахівцями центру було проведено 79 консультації з педагогічними працівниками та батьками. Надано дітям психолого-педагогічних послуг – 1168 год., проведено корекційно-розвиткових послуг – 614 год.

 

Фахівці центру були залучені до команд супроводу закладів освіти в яких навчаються діти з особливими освітніми потребами та брали участь у розробці ІПР.

 

Діджиталізація освітньої галузі: підключення закладів освіти сільської місцевості до мережі Інтернет

Станом на 01.07.2021 року 17 із 18 закладів освіти підключено до мережі Інтернет. Із 6 самостійних дошкільних закладів – 3 підключено до мережі Інтернет.

Робота із обдарованою молоддю

          Проведена  робота по залученню обдарованих учнів до написання наукових робіт  у Всеукраїнському конкурсі – захисті  науково-дослідницьких   робіт    МАН. 27  січня   2021 року проведено І етап конкурсу. У конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт взяли участь учні із 2 закладів загальної середньої освіти: Лугинська гімназія ім. В.П.Фількова, Лугинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.

Журі розглянуло 8 робіт у  таких відділеннях і секціях:                             

- відділення історії, секція історичне краєзнавство;      

- відділення філософії та суспільствознавства, секція журналістика;

- відділення  літературознавства, фольклористики та мистецтвознавства, секція українська література та фольклористика;

- відділення технічних наук, секція екологічно безпечні технології та ресурсозбереження;

- відділення хімії та біології, секція медицина;

- відділення мовознавства, секція українська мова;

- відділення екології та аграрних наук, секція лісознавство.

       Результат – 4 переможці ІІ (обласного)  етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН ( 2 дипломи ІІ ступеня, 2 дипломи І ступеня ); 1 переможець ІІІ ( Всеукраїнського) етапу конкурсу   (диплом ІІІ ступеня).

 

         У зв’язку з  карантинними обмеженнями очні учнівські олімпіади різних рівнів були відмінені. Учні мали змогу взяти участь в онлайн олімпіадах  на Всеосвіта ua.

 

         Ряд конкурсів проводилось заочно. Наразі формується банк даних про переможців та призерів конкурсів обласного та всеукраїнського рівнів.

        

         27 червня проведено спортивно-масовий захід «Спорт  об’єднує громаду»  де нагороджено кращих спортсменів Лугинщини.

 

Дошкільна освіта

Головними завданнями дошкільної освіти на території Лугинської селищної ради є збереження  та стабільне функціонування мережі  закладів дошкільної освіти,  максимальне охоплення дошкільним вихованням дітей від 3-6 (7) років, підвищення якості надання освітніх послуг працівниками закладів дошкільної освіти.

 

На території селищної ради у І півріччі 2021 року проживали 525 дітей від 1 до 6 (7) років, з них 117 дітей п’ятирічного віку.

 

Для відповідної категорії дітей створено мережу з 16 закладів дошкільної освіти (з них 10 у складі НВК та 6 самостійних одиниць). Показник охоплення різними формами дошкільної освіти становив 92% від загальної кількості дошкільнят (322), охоплення дітей  5 – річного віку -  100% (117). Соціально-педагогічним патронатом було охоплено 24 дитини.

 

3 заклади дошкільної освіти розташовані у типових приміщеннях, 13 –  у пристосованих. На 100 місцях виховувалось  77 дітей.

Мережа закладів дошкільної освіти функціонувала відповідно до потреб населення. Потреби у створенні  додаткових місць не було, так як черга у заклади дошкільної освіти відсутня. Нерівномірність доступу до дошкільної освіти дітей із сільської та міської місцевості не простежувалась.

 

         Організацію освітнього процесу у ЗДО  забезпечували  61 педагогічний працівник,  з них: 36 педагогів  із вищою педагогічною освітою, 25 – середня спеціальна освіта.

 

         На базі Лугинського ЗДО «Сонечко» було відкрито 2 групи з інклюзивною формою навчання (4 вихованців), та введено у штат 2 посади асистента вихователя.

 

         У 11 ЗДО  здійснювалося трьохразове харчування,  в  1  дошкільному закладі з короткотривалим перебуванням дітей (с. Красностав) – дворазове.

          З 10.02.2021 року вартість харчування однієї дитини становила 36,0 грн. Виконання натуральних норм - 80 %.

У 2021 році незалежно від місця проживання було встановлено батьківську плату  у розмірі 40% від вартості харчування на день та діти пільгових категорій харчуються безкоштовно, відповідно до рішення сесії селищної ради (рішення сесії селищної ради від 10.02.2021 № 54).

 

Супровід  методичної роботи.

У 2020-2021  навчальному році  всі заклади освіти селищної ради продовжили  роботу над науково-методичною темою: «Сприяння самореалізації і самовдосконалення вчителів шляхом впровадження інновацій у системі Нової української школи».

Основними формами методичної роботи впродовж 2020-2021 років  були такі: методична рада,  методичне об’єднання вчителів-предметників, класних керівників, вихователів  ЗДО, шкільних бібліотекарів; керівників гуртків, постійно діючі семінари  (з виховної роботи, практичних  психологів); майстер-класи вчителів: української мови, початкових класів, англійської мови тощо, а       з  2021 року робота методичної служби була організована на дистанційній основі. Основними формами роботи стали: онлайн-семінари, наради, вебінари, заочні конкурси.

 

Усі  методичні  заходи були спрямовані  на   озброєння вчителів  новими  знаннями,  методами, технологіями, що дозволяють перебудувати  освітній  процес відповідно до нових вимог і підходів.

Забезпечувалась участь працівників галузі у обласних  онлайн-семінарах.

Організація  роботи з фондом підручників.

У 2020/2021 навчальному році отримано  та   розподілено  підручники  для учнів 3,7 класів ЗЗСО селищної ради. Зроблено   замовлення  підручників для учнів 4 та 8 класів відповідно до оновлених програм.

 

         У травні - червні  проведено  інвентаризацію підручників бібліотечних фондів  ЗЗСО.

         

         Станом на 20.06.2021 року загальний фонд підручників   нараховує    24448 примірників, без підручників для учнів 4 класу, які отримають нові відповідно до замовлення.

 

Готується проєкт наказу «Про взаємообмін підручників  між закладами загальної середньої освіти   на 2021-2022 навчальний рік».

 

Атестація педагогічних працівників.

         Відповідно до  перспективного  та річного планів атестації у 2020-2021 навчальному році  на атестацію   підлягало  63   педагогічних працівники, з них проатестовано   62, а   1- подовжено термін попередньої атестації на рік.

 

         На засіданнях атестаційної комісії (ІІ рівня)  відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету  Лугинської селищної ради, що  відбулися 7-8 квітня 2021 року ( наказ відділу від 05.04.2021 №23)  розглянуто 35  атестаційних матеріалів   (характеристики, атестаційні листи, інформаційні   листи на вчителів, які претендували на присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії, підтвердження або встановлення  педагогічних звань)   представлених   атестаційними   комісіями  І рівня  та   атестаційні матеріали  на    керівників  та заступників  закладів освіти – 5  педагогів.

 

За рішенням атестаційної комісії  ІІ рівня у 2021 році:

  • на відповідність займаній посаді посаді проатестовано – 5 (3  директори  закладів загальної середньої освіти, 1 директор закладу позашкільної освіти, 1 заступник директора закладу загальної середньої освіти);
  • підтверджено    педагогічне   звання  «старший  учитель» – 17;

- присвоєно педагогічне звання  «старший учитель» –  2,

- підтверджено   педагогічне звання «учитель - методист» – 2,

- підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» – 24;

- присвоєно  кваліфікаційну  категорію «спеціаліст вищої категорію» – 6,

- підтверджено  12 розряд – 1.

 

         Атестаційними комісіями І рівня  при закладах освіти проатестовано на підтвердження та  присвоєння  І та ІІ категорії 27 педагогічних працівників:

         - присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст другої категорії» –  7;

  • присвоєння  кваліфікаційної категорії  «спеціаліст першої  категорії» – 4;

          - підтвердження кваліфікаційної категорії «спеціаліст першої категорії» –12;

         - підтвердження, встановлення  тарифного розряду  – 4.

Підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

З метою підвищення методичного та практичного рівнів професійної компетентності вчителів  щодо реалізації завдань нового Державного стандарту початкової освіти, концепції Нової української школи було забезпечено проходження 125педагогічними працівниками курсів підвищення кваліфікації на базі ОІППО дистанційно.  

 

Організація  виставки ППД «Сучасна освіта Лугинщини  - 2021».

У 2021 році   на     базі      відділу освіти, молоді та спорту проведено  виставку передового педагогічного досвіду «Сучасна освіта Житомирщини - 2021».

 

На конкурс  представлено 8  робіт із 4 закладів освіти об’єднаної територіальної громади, а саме: Лугинська гімназія імені В.П.Фількова – 4 роботи,   Миролюбівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів -1, Літківського НВК «ЗЗСО І-ІІ ступенів – ЗДО» - 1, Червоноволоцького ЗЗСО І-ІІІ ступенів - 2. 

 

Відповідно до критеріїв оцінювання та за рішенням журі конкурсу-виставки «Сучасна освіта Житомирщини - 2021» визначено переможців та направлено  матеріали (практичні порадники,  навчально - методичні посібники, збірник текстів диктантів, методичний посібник) для участі в обласному етапі Виставки   6 робіт, з них – 4  відмічено дипломами ІІ та ІІІ ступеня.

 

Позашкільна освіта

У 2020-2021 навчальному році у Лугинській дитячо-юнацькій спортивній школі  навчалися  234 вихованці.

 

         Відділення школи працюють на базі Бовсунівського НВК «ЗЗСО-ІІІ ступенів - ЗДО»,  Великодивлинського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ»,  Путиловецького НВК  «ДНЗ – ЗНЗ І-ІІІ ступенів», Липниківського  ЗЗСО І-ІІІ ступенів,   Кремненського  ЗЗСО І-ІІІ ступенів  та  Лугинської гімназії   ім. В.П.Фількова.

 

         Заняття проводяться у 17 навчальних групах, із них у 8 групах початкової підготовки та 9 групах базової підготовки, зокрема по відділеннях:

  • футбол (60 учнів) – 1 група початкової підготовки (16 учнів), 3 групи  базової підготовки  (44 учні);
  • баскетбол (40 учнів) – 1 група початкової підготовки (16 учнів), 2 групи  базової підготовки  (24  учні);
  • теніс настільний  (12 учнів)  – 1 група початкової підготовки;
  • боротьба вільна (36 учнів)  – 2 групи початкової підготовки (24 учні),1 група  базової  підготовки (12 учнів);
  • волейбол (86 учнів)  – 3 групи початкової підготовки (44 учні), 3 групи базової підготовки  (42 учні).

 

         Заняття в групах проводять 10 тренерів-викладачів, з них 3 штатні.

                                                       Будинок дитячої творчості

         У 2020-2021 навчальному році у БДТ навчалися  675 вихованців.

         За напрямами діяльності гуртків:

  • науково-технічний – 217 вихованців;
  • еколого-натуралістичний – 30 вихованців ;
  • туристсько-краєзнавчий – 50 вихованців;
  • художньо-естетичний – 340 вихованців;
  • дослідницько-експериментальний – 32 вихованці;
  • гуманітарний – 6 вихованців.

Філії гуртків працюють на базі  Лугинської гімназії ім. В.П.Фількова, Лугинської  ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Жеревецького НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ».

Відпочинкова кампанія 2021 року

                У 2021 році розроблено та затверджено комплексну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2021-2024 роки ( рішення сесії селищної ради від 10.02.2021 №51), на виконання якої у 2021 році виділено кошти в сумі 210,0 тис. гривень.

 

З 7 по 25 червня організовано змістовне дозвілля, повноцінний відпочинок для дітей у пришкільних таборах, які працювали на базі Гімназії імені В.П.Фількова, Лугинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Кремненського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Липниківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Жеревецького НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ». Послугами відпочинку охоплено 265 дітей.

На функціонування пришкільних таборів із бюджету селищної ради виділено 110,0 тис. гривень, з них – 13,5 тис. гривень на закупівлю спортивного,  іграшкового  інвентаря та предметів  образотворчого  мистецтва.

Впродовж усієї відпочинкової кампанії, для дітей  було передбачене дворазове харчування, за розпорядком дня - ранкова зарядка, конкурси, розваги, екскурсії, туристичні походи  тощо. На кожен день - нова програма, що максимально сприяла проведенню цікавого, яскравого, корисного дозвілля.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь