Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРОФІЛАКТИКА ТЕПЛОВИХ ТА СОНЯЧНИХ УДАРІВ У ДІТЕЙ – ПОРАДИ ФАХІВЦІВ ДУ «ЖИТОМИРСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ»

Дата: 06.07.2021 10:44
Кількість переглядів: 502

Ось і настало літо, це пора року, яка приносить багато радості, настрою, дозволяє добре відпочити, набратись нових сил. В цей період ультрафіолетові промені стимулюють вироблення сонячного вітаміну «Д» в організмі дитини, який впливає практично на усі системи організму, включаючи імунітет, мінімізує ризики попадання в організм вірусів.

Але разом з тим, воно приховує чимало загроз і небезпек для здоров’я, одна з них, це сонячний та тепловий удар, до якого найбільш уразливі діти тому, що їхня терморегуляційна система недостатньо розвинена.

Сонячний удар – стан, при якому внаслідок сильного перегріву голови сонячними променями відбувається приплив крові до головного мозку, що викликає його набряк і може спричинити ураження нервової системи.

Тепловий удар – патологічний стан, що виникає раптово і зумовлений розладами терморегуляції організму при тривалому впливі на нього надмірного підвищення навколишньої температури повітря або інфрачервоного (теплового) випромінювання.

Тепловий удар відрізняється від сонячного тим, що під час нього перегрівається усе тіло, а не лише голова.

Як відомо, ультрафіолетові промені найсильніші і найбільш шкідливі опівдні, а в пекучі сонячні дні з 10 години і до 16 години, тому краще залишати дітей в цей проміжок часу у приміщені.

Для попередження сонячних і теплових ударів, необхідно усувати фактори, які сприяють їх виникненню.

Прогулянки на свіжому повітрі планувати на ранковий та вечірній час. В разі перебування на сонці, необхідно уникати прямого сонячного проміння, слід шукати затінок.

Правильно підібраний одяг також захистить від ультрафіолетових променів, він має бути вільним, світлого кольору, із натуральних тканин. Ні в якому разі не відмовлятись від головних уборів (хустинки, капелюшки, панамки тощо).

Під час перебування на пляжі, не дозволяти дітям спати під сонцем, а перебувати під тіньовими навісами чи у тіні дерев.

За рекомендацією лікарів можливе використовування захисних окулярів, кремів, які зможуть забезпечити максимальний захист шкіри від дії ультрафіолетових променів.

Для дітей організованих колективів проводити обливання прохолодною водою обличчя, рук,  ніг починаючи з температури води +24 - +26оС, через кожні 2 дні знижувати на 1оС і довести її довести 16оС.

Діти повинні перебувати у добре провітрюваних приміщеннях, температура в яких не повинна перевищувати 21-23оС. Необхідно організувати широкий доступ свіжого повітря до приміщення під час денного чи нічного сну, уникаючи протягів. Проводити щоденне вологе прибирання приміщень, де перебувають діти.

Рухомі ігри рекомендовано проводити у період до 10 години та після 16 години. Протягом дня необхідно забезпечити дітей достатньою кількістю питної води.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь