Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВЕРХОВНА РАДА ЗАТВЕРДИЛА ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

Дата: 02.07.2021 10:23
Кількість переглядів: 297

Вчора, 01 липня, народні депутати 264 голосами «за» підтримали у першому читанні законопроект № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Метою законопроекту є створення правового підґрунтя для:

  • протидії схемам з ухилення від оподаткування;

  • формування прозорого конкурентного середовища;

  • підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни.

Досягнути зазначеної мети передбачається за рахунок:

  • приведення абсолютних значень розмірів ставок податків у відповідність до фактичного рівня макроекономічних показників;

  • підвищення ефективності сплати рентних платежів з видобування корисних копалин та акцизного податку;

  • протидії «скруткам» та боротьби з необлікованим використанням землі та тіньовим обігом сільськогосподарської продукції;

  • унеможливлення зловживання бюджетним відшкодуванням ПДВ;

  • підвищення повноти сплати податків та ефективності адміністрування податкового боргу.

З метою підтримки населення та бізнесу, що постраждав внаслідок «коронакризи», запроваджується звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб, єдиним податком і віи?ськовим збором громадян та підприємців, які користуються державними програмами «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступна іпотека».

«Президент обіцяв прозорі та єдині правила оподаткування для всіх. Кожен, хто отримує надприбутки повинен чесно сплачувати податки. Для пересічних громадян, малого та середнього бізнесу, які працюють відкрито, законопроект є ресурсним, а от великим фінансово-промисловим групам доведеться переглянути свої правила гри і почати сплачувати справедливі податки»,  заявив Міністр фінансів Сергій Марченко під час представлення законопроекту в Парламенті.

«Завдяки змінам до Податкового кодексу ми матимемо дієві механізми боротьби зі «скрутками» та тіньовим обігом сільськогосподарської продукції, а також зі зловживаннями бюджетним відшкодуванням ПДВ. Ті, хто раніше ухилявся від сплати податків, тепер платитимуть. А розмір ставки оподаткування за користування державними надрами буде залежати від ціни на ресурси на світових ринках і обчислюватись за формулою, що прив’язана саме до ринкової вартості, а не до собівартості видобутих копалин, як це є зараз.

Так, відносно залізної руди (62% Fe CFR), яка сьогодні вже коштує більше 200 дол. США за тонну, наразі держава отримує за «бідну руду» 19,20 грн/т, а за «багату руду»  204 грн/т. Після ухвалених змін, цей показник складе 507,80 грн/т», прокоментував положення законопроекту Сергій Марченко.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь