Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВЕРХОВНА РАДА ПІДТРИМАЛА ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ДЕОЛІГАРХІЗАЦІЮ, – ДЕНИС МАЛЮСЬКА

Дата: 02.07.2021 10:19
Кількість переглядів: 329

Міністр юстиції України Денис Малюська представив у Верховній Раді поданий Президентом України проект Закону України № 5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов`язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Народні депутати підтримали представлений Міністром законопроект.

Під час свого виступу Денис Малюська окреслив основні положення законопроекту. Так, за словами Міністра юстиції, законопроект визначає критерії, за якими особа вважається такою, що має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, тобто є олігархом. 

«Всього є чотири ознаки, за якими визначатиметься, чи є та чи інша особа олігархом. Для того, щоб особа була визнана олігархом, достатньо трьох з чотирьох підстав»,  зазначив очільник Мін’юсту.

Також, відповідно до законопроекту, пропонується створити Реєстр олігархів та визначити порядок включення осіб до Реєстру та наслідки такого включення. Рішення про включення до цього реєстру приймає Рада національної безпеки і оборони України. Міністр зауважив, що РНБО може прийняти таке рішення за поданням будь-якого члену РНБО, Кабінету Міністрів України, СБУ, Нацбанку або Антимонопольного комітету.

«Внаслідок прийняття рішення про включення особи до Реєстру олігархів встановлюються обмеження для таких осіб. Обмеження включають заборону фінансування політичних партій, пряму або опосередковану заборону участі у великій приватизації, подання декларацій, а також  обов’язкове декларування топ-чиновниками контактів з олігархами або їх представниками»,  заявив Денис Малюська.

Крім цього, запропонований законопроект визначає правові підстави для прийняття рішення про виключення осіб з Реєстру олігархів та встановлює, що у разі його прийняття, законопроект діятиме протягом 10 років з дня набрання ним чинності.

Міністр наголосив, що всі положення законопроекту відповідають Конституції та законам України.

Прийняття та подальша імплементація проекту Закону створить умови для:

• встановлення правових та організаційних засад функціонування системи запобігання надмірному впливу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів);

• визначення змісту та порядку застосування заходів впливу до цих осіб;

• подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу, а також уникнення випадків маніпулювання свідомістю громадян умисно спотвореною інформацією задля отримання доступу до ресурсів, належних на праві власності українському народові;

• забезпечення національної безпеки України у економічній, політичній та інформаційній сферах, захисту демократії, забезпечення державного суверенітету.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь