Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОПАРК З ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ: ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ, РОЗБУДОВА НУШ, ЯКІСТЬ І ДОСТУПНІСТЬ

Дата: 25.06.2021 11:54
Кількість переглядів: 470

24 червня Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет презентував модель Національного технопарку з підвищення якості освіти під час Всеукраїнської стратегічної сесії «Освіта України – 30. Національний технопарк з підвищення якості освіти» у м. Харків. Основна мета заходу – трансформація національної системи освіти, розбудова Нової української школи та забезпечення якісної та доступної освіти.

У заході взяли участь заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Юлія Гришина, керівництво Харківської ОДА, Харківської обласної та міської рад, керівники департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державної адміністрації, ректори (директори) закладів вищої та післядипломної педагогічної освіти та інші.

Учасники сесії обговорили ідею створення Національного технопарку з підвищення якості освіти та модель з чотирьох базових компонентів:

  • упровадження в національний освітній простір основних цінностей та компетентнісної освіти;

  • розвиток інтелектуальної еліти нації;

  • створення безпечного для життя та здоров’я середовища;

  • трансформація системи управління освітою.

«Нова українська школа є школою навчання та розвитку компетентностей. Часи змінюються, і освітній процес слід адаптувати до потреб здобувачів освіти. Тому основним, базовим компонентом Національного технопарку з підвищення якості освіти є впровадження в освітній простір компетентнісної освіти, зокрема функціонування офлайн- та онлайн-ресурсів ціннісних орієнтирів освіти, кардинальне оновлення системи підготовки та супроводу компетентного вчителя для НУШ. Якісні зміни в підготовці та професійному супроводі вчителя, з яких і має починатися реальне компетентнісне навчання учнів, потребують швидкого впровадження. Міністерство розробило положення про педагогічну інтернатуру, що сприятиме розв’язанню питання. І саме цей компонент ми визначили першим у структурі технопарку», – зауважив Сергій Шкарлет.

Формування інтелектуальної еліти нації – вчених, дослідників, суспільних діячів, інноваторів-підприємців – є ще одним базовим компонентом розвитку освіти. За словами Міністра, це підтримка майбутніх лідерів світової науки та Hi-tech, упровадження STEM-освіти, оснащення відповідних лабораторій, підвищення статусу Вчителя як професійної еліти нації.

«Еліту має готувати еліта. Педагогічні працівники мають реально стати професійною елітою, яка готуватиме еліту інтелектуальну. Маємо певні досягнення в цій царині, ректори діляться досвідом, який має кожен із них. Важливим напрямом діяльності педуніверситетів є зміцнення партнерства між громадами, бізнесом, владою, що значно впливатиме на зміст, процес і результати професійної педагогічної освіти. Такий підхід також відповідає ідеям технопарку», – зазначив Міністр.

Він додав, що насамперед слід розвивати практичні навички, професійні та особисті якості, створити вільний простір для творчості, формувати науковий світогляд з якомога більш раннього віку.

Успішним прикладом є відкритий Президентом України у 2020 році Музей науки МАН у м. Києві. Це місце, де можна в буквальному сенсі доторкнутися до науки. Такі музеї є основою подальшого залучення дітей у світ науки. Окрім того, у Києві готується до відкриття Музей математики – осередок математичної освіти. Київський музей стане 4-м у світі.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет акцентував на важливості формування безпечного для життя та здоров’я середовища.

У межах ідеї технопарку йдеться про такі заходи:

  • запровадження проекту «Здорова школа», що є однією зі складових програми Президента України «Здорова Україна»;

  • організація якісного та безпечного харчування в усіх закладах освіти;

  • запобігання булінгу та кібербулінгу;

  • забезпечення безбар’єрності освіти.

«Здорова школа – здорова нація. Формування навичок  збереження здоров’я починається з родини, але в закладах освіти ці навички мають знайти своє продовження і розвиток. Створення безпечного середовища – головне завдання кожного закладу освіти. Розпочати цю роботу пропонуємо з проходження онлайн самооцінки за моделлю «Безпечна та дружня до дитини школа». Вже 1087 шкіл країни провели таку роботу. Рівень розвитку суспільства оцінюють за його ставленням до людей з особливими потребами. Позитивним прикладом є відкриття інклюзивно-ресурсних центрів. Якщо ще кілька років тому в країні не було жодної такої структури, то на 2020 рік – вже 633 інклюзивно-ресурсних центри. Наша мета – забезпечити реальну безбар’єрність освіти, як зазначено в Національній стратегії», – наголосив Сергій Шкарлет.

Міністр окреслив основні напрями трансформації системи управління освітою в межах моделі Національного технопарку з підвищення якості освіти:

  • функціонування Національної школи резерву управлінців;

  • формування ефективної мережі закладів освіти для надання якісних освітніх послуг у громадах – на місцях до цього мають підходити виважено, з урахуванням інтересів громади та зважати на цінності;

  • реалізація державно-приватного партнерства в освіті.

«Одним із напрямів цього компоненту є державно-приватне партнерство – це механізм, що використовується в більшості успішних країн світу. За його рахунок будуються нові або модернізуються існуючі заклади освіти, спортивні майданчики, стадіони, відкриваються сучасні шкільні наукові лабораторії, оновлюється матеріально-технічне забезпечення тощо. Такі приклади маємо і ми. Тому об’єднання зусиль бізнесу і держави в освіті – також провідна ідея технопарку», – акцентував Сергій Шкарлет під час виступу на Всеукраїнській стратегічній сесії «Освіта України – 30. Національний технопарк з підвищення якості освіти».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь