Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

НЮАНСИ ВИРОЩУВАННЯ ЛОХИНИ – ЯГОДИ ЗДОРОВ’Я

Дата: 24.06.2021 12:16
Кількість переглядів: 12556

Як повідомляють фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, ягоди лохини дуже смачні і надзвичайно корисні,   багаті на  унікальні вітамінні комплекси, які захищають організм від токсинів, отриманих з навколишнього середовища, виводять радіонукліди, знижують схильність до алергії, мають  знеболювальний та протизапальний ефект. Лохина містить речовини, які допомагають організму боротися зі старінням — уповільнюють вікові зміни в пам’яті; підвищують імунітет — допомагають організму боротися з небезпечними хворобами. Ці ягоди багаті на фолієву кислоту, тому їх радять вагітним. Окрім цього, ягода здоров’я є низькоалергенною, завдяки чому фахівці радять давати її маленьким діткам. І, звісно, лохина дуже смачна.

Виростити лохину не складно. Але для цього варто врахувати всі рекомендації фахівців, а також придбати  якісні саджанці лохини.

Вибір сорту та саджанців

Краще  зупинити свій вибір на 4-5 сортах. Найскладніше обрати пізні сорти лохини, адже їх найменше, а ціна на врожай їх найбільша.

Сорт Дюк

Серед ранніх сортів виділяють сорт Дюк , адже  поки селекціонери не вивели йому жодного гідного конкурента. Зазвичай він починає плодоносити  в липні.

Серед класичних сортів середньої стиглості, які підходять для вирощування в Україні, є  Нельсон і Блюкроп, а з пізньостиглих — Ліберті, Аврора та Еліот.

Зараз в Україні тиражуються сорти, що вже зайняли свою позицію на ринку, тому спеціалісти  рекомендують звертати увагу на новинки у перевірених постачальників, адже 1 раз в 15 років потрібно буде проводити сортооновлення.

Нова селекція сортів лохини задовольняє потреби і замовників, і покупців. Щоб мати впевненість, що ви отримаєте якісну рослину вибраного сорту, краще купувати його в спеціальних господарствах, які  спеціалізуються на вирощуванні і продажу саджанців плодових дерев та кущів.

Важливим нюансом вибору саджанців є гарна сформована коренева система та загальний вигляд куща. Найоптимальніше співвідношення в питанні «ціна-якість» демонструють дворічні саджанці.

Основні поради щодо посадки лохини

  • Для хорошого запилення і плодоношення бажано садити мінімум 3-4 різних сортів лохини.

  • Посадка проводиться в попередньо підготовлені посадкові ями шириною 70-80 см  глибиною 40-50 см.

  • Ями заповнюються верхнім шаром (5-10 см.) ґрунту хвойного лісу упереміш з лісовою підстилкою (сосновий опад, кора, невеликі гілки і мох-сфагнум), кислим низинних торфом і родючою землею вашої ділянки. На важких ґрунтах необхідно додати в посадкову яму трохи річкового піску для підвищення повітряної проникності ґрунту.

  • Застосування при посадці органічних добрив не бажано, особливо це стосується золи.

  • Рослина добре росте і плодоносить тільки на кислих ґрунтах, оптимальна кислотність ґрунту посадкової ями – рН 4,0. При більш високому рН порушуються оптимальні умови життєдіяльності мікоризи (грибок, з яким тісно взаємодіють коріння лохини протягом усього життя рослини), у рослини починається хлороз, погіршується обмін речовин і здатність засвоєння найважливішого для зростання куща елемента – азоту.

  • В посадкову яму вносять азотні мінеральні добрива з великим вмістом сірки (20-30 гр. на одну рослину), спеціальні покупні закислювачі ґрунту. Через брак цього, проливаємо грунт посадкової ями розчином столового оцту (50 мл на 10 л води) або розчином лимонної або щавлевої кислоти (5 гр на 10 л води).

  • Увага! При посадці саджанців із закритою кореневою системою необхідно обов’язково розправити коріння внизу посадкового контейнера і надати їм, при посадці, напрямок вниз і в бік від рослини.

  • Місце зростання саджанця в ємності або ґрунті розплідника (кореневу шийку) при посадці заглиблюють на 5-7 см.

  • Злегка ущільнюємо грунт в місці посадки і рясно поливаємо саджанець.

  • Обов’язково мульчуємо грунт під саджанцем сосновими голками або сосновою тирсою, при перегнивання яких, відбудеться підкислення і збагачення ґрунту азотом та іншими поживними елементами.

Догляд за лохиною

Постійний помірний полив, не перезволожуючи грунт і не допускаючи його пересихання – важлива умова гарного розвитку кущів. Полив здійснюють дрібно, крапельним поливом ґрунту навколо куща безпосередньо. У літній період в середині липня і серпні, слід поливати рослину двічі на добу – вранці і ввечері, 2-3 рази в тиждень, з розрахунку 1,5-2 відра на кожен кущ. У цей період рясний полив дуже важливий, оскільки одночасно з плодоношенням, закладаються на кущах квіткові бруньки врожаю на майбутній рік. Недолік вологи відіб’ється істотним зниженням плодоношення, як в поточному році, так і в наступному.

В особливо спекотне, задушливе час слід охолоджувати кущі, обприскуючи їх прохолодною водою в денний час в 12-13 годин. При такій нехитрій маніпуляції збільшується швидкість фотосинтезу і мінімізується стрес від перегріву рослини. Мульчування посадок хвоєю, перепрілими листям, соломою або тирсою не тільки сповільнює проростання насіння бур’яну, але і дозволяє затримувати вологу в ґрунті і вирівняти її температуру. Шар мульчі підтримують висотою 7-12 см. При мульчуванні свіжої корою або тирсою,слід внести додатково азотні добрива, щоб не сповільнювати зростання і розвиток кущів.

Щоб отримувати від лохини щедрі врожаї, при посадці і догляду потрібно виконати чотири основні вимоги до умов зростання:  

– сонячне місце, бажано захищене від вітрів;

– кислий грунт, рН в межах 3,7-5,2, так як при кислотності близькою до нейтральної лохина росте і розвивається повільно;

– дренований грунт; при посадці на важкому глинистому ґрунті в посадковій ямі влаштовують дренаж; якщо ґрунтові води залягають на рівні 50-60 см, то садити кущі слід на насипних горбках. При цьому лохина – вимоглива до вологи культура. При вступі в плодоношення в 3-4-річному віці для формування врожаю потрібні регулярні поливи;

– помірне добриво; для лохини необхідний кислий торф, тирса хвойних порід і спеціальні підкислюючі грунт добрива, сульфат амонію.

Збираємо урожай

Лохина починає плодоносити на третій рік після посадки і при сприятливих умовах і правильному догляді зберігає плодоношення кілька десятків років.

Перші ягоди ранньої лохини достигають наприкінці липня, і зріють 2-3 місяці. Є сорти лохини, ягоди яких після достигання обсипаються, є такі, що довго тримаються на гілках.

При всіх нюансах, які потрібно враховувати при вирощуванні лохини, ця культура варта того, щоб її вирощувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь