Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ВІДНОСИНИ ГРОМАДЯН З ДЕРЖАВОЮ БУДУТЬ ОСНОВАНІ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТАХ, –ОЛЕКСАНДР БАНЧУК

Дата: 14.06.2021 16:23
Кількість переглядів: 333

На початку квітня профільний парламентський комітет завершив роботу над урядовим законопроектом № 3475 «Про адміністративну процедуру» до другого читання і рекомендував його до ухвалення в цілому. Його прийняття стане справжнім кроком у напрямку реалізації верховенства права та тих принципів, які впроваджує Мін'юст – рівності перед законом, визначеності та безсторонності. Про це зазначив заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук під час прес-конференції на тему «Чому необхідно невідкладно ухвалити Закон № 3475 «Про адміністративну процедуру»?» 

«Закон покликаний запровадити спрощені, чіткі й уніфіковані правила для всіх видів взаємодії держави з громадянами та бізнесом і навести порядок в адміністративній практиці, що у підсумку зміцнить довіру населення до органів влади. Цей законопроект балансує ваги, на яких, з одного боку, права громадян, а з іншого – повноваження держави. Уявімо ситуацію, коли людині необхідно вирішити конкретну життєву ситуацію – чи то отримання паспорта, чи то призначення житлової субсидії, чи то оформлення земельної ділянки тощо. Так ось, із запровадженням в Україні адмінпроцедури при зверненні до будь-якого органу влади особа знатиме, які конкретно права та обов'язки вона має – усі вони будуть уніфіковані для всіх життєвих ситуацій», – розповів Олександр Банчук.

За його словами, українці вперше отримають можливість взаємодіяти з державою на партнерських засадах. Вони зможуть брати участь у прийнятті рішень, що впливають на їхні права. Отримають право бути вислуханими у разі незгоди з рішенням. Також можна буде ознайомитись з матеріалами справи, почути аргументи та чітко зрозуміти процедуру оскарження, насамперед досудового.

Більше того, за інформацією заступника Міністра юстиції, у законопроекті врахована значна кількість новел у сфері цифровізації. Так, наприклад, передбачена можливість автоматичного обміну інформацією, автоматичного прийняття рішення тощо.

Якщо відповідний Закон буде ухвалений – Уряд і Парламент матимуть ще 12 місяців, щоб забезпечити узгодженість нормативно-правових актів та привести їх у відповідність до нового Закону. За цей час необхідно буде провести навчання для службовців, які працюватимуть з цим законом, ухвалити необхідні закони та підзаконні акти, за потреби – провести реорганізаційні зміни в органах влади. «Усе це – серйозна трансформація, необхідна для забезпечення сучасної, прозорої, ефективної та сервісної системи державного управління в Україні. Це буде один із основних законів, що регулює відносини особи та держави на основі європейських стандартів», – додав Олександр Банчук.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь