Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН ТА МІНЦИФРИ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ШКОЛАМИ СУБВЕНЦІЇ НА ПРИДБАННЯ НОУТБУКІВ

Дата: 11.06.2021 16:34
Кількість переглядів: 317

Як розподілятимуться між школами ноутбуки, придбані за рахунок субвенції на боротьбу з наслідками COVID-19 під час навчання, які є особливості співфінансування та надання ноутбуків у користування педагогам в разі заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами. Про це йдеться у листі-роз’ясненні МОН та Мінцифри щодо придбання ноутбуків для педагогів комунальних закладів загальної середньої освіти та їх філій для організації дистанційного навчання, оприлюдненому на сайті Міністерства освіти і науки.

Основна мета субвенції на заходи, спрямовані на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час навчального процесу у школах, – забезпечення технічних можливостей педагогам для належної організації здобуття загальної середньої освіти, зокрема в умовах карантинних обмежень та заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами. Відповідно, усі придбані ноутбуки мають активно та постійно використовуватися педагогічними працівниками в освітньому процесі.

Згідно з Порядком та умовами надання субвенції, придбані ноутбуки закріплюються за навчальними кабінетами відповідних закладів освіти та використовуються виключно для організації освітнього процесу в закладі освіти. У разі заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами за наказом керівника закладу ноутбуки на період дії такої заборони можуть надаватися в користування педагогам з метою належної організації освітнього процесу.

Термін «педагогічні працівники» включає вчителів предметів мовно-літературної, математичної, природничої, соціальної і здоров’язбережувальної, громадянської та історичної, інформатичної освітніх галузей. Водночас вчителі початкових класів враховуються до відповідної кількості педагогів, проте з метою ефективного використання коштів і уникнення подвійного фінансування необхідно врахувати кількість персональних комп’ютерів, що заплановані до придбання у 2021 році за рахунок субвенції на розвиток Нової української школи. Також до загальної кількості педагогічних працівників враховуються директори закладів освіти та їхні заступники, педагоги-організатори, соціальні педагоги, практичні психологи тощо, які викладають навчальні предмети згаданих освітніх галузей.

Розподіл ноутбуків здійснюється держадміністраціями між закладами освіти, у яких наявна кількість персональних комп’ютерів (працюючих, не задіяних в управлінсько-господарській діяльності закладу) є меншою, ніж кількість педагогічних працівників (за основним місцем роботи), у такій черговості:

  1. заклади загальної середньої освіти з кількістю учнів не менш як 250 осіб та опорні заклади з кількістю учнів (без урахування їхньої кількості у філіях) не менш як 200 осіб;

  2. заклади загальної середньої освіти з кількістю учнів не менш як 100 осіб;

  3. інші заклади загальної середньої освіти.

Зважаючи на можливі зміни в стані забезпечення закладів освіти персональними комп’ютерами та кількості педагогічних працівників від початку 2020/2021 навчального року, держадміністраціям доцільно актуалізувати таку інформацію, отримавши офіційну оперативну інформацію від засновників закладів освіти.

Забезпечення всіх закладів освіти ноутбуками здійснюється з обов’язковим досягненням співвідношення: один персональний комп’ютер (працюючий, не задіяний в управлінсько-господарській діяльності закладу) на одного педагогічного працівника (за основним місцем роботи). Наприклад, якщо в певному закладі в наявності є 25 персональних комп’ютерів (працюючих, не задіяних в управлінсько-господарській діяльності закладу) на 30 педагогічних працівників (вчителів зазначених освітніх галузей за основним місцем роботи), для такого закладу за рахунок субвенції дозволяється придбати 5 ноутбуків (не більше і не менше).

Використання субвенції на придбання ноутбуків здійснюється на засадах співфінансування:

  • для обласних бюджетів, бюджету м. Києва та бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 01 січня 2020 р. становила понад 40 000 осіб: не більш як 70% – за рахунок субвенції та не менш як 30% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • для бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 01 січня 2020 р. становила менш як 40 000 осіб, селищних територіальних громад, сільських територіальних громад: не більш як 90% – за рахунок субвенції та не менш як 10% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

  • для закладів, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення: не більш як 95% – за рахунок субвенції та не менш як 5% – за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Закупівля ноутбуків здійснюється відповідно до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, яким передбачено технічну специфікацію персонального комп’ютера форм-фактора ноутбук, тобто технічні вимоги до ноутбуків, які можуть бути закуплені за кошти субвенції. Оскільки такі ноутбуки будуть призначені зокрема для організації дистанційного навчання, рекомендованою є наявність вбудованої відеокамери в ноутбук.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь