Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ФОНД РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА – НАДІЙНИЙ ПАРТНЕР У РЕАЛІЗАЦІЇ УРЯДОВОЇ ПОЛІТИКИ З ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА, – МІНФІН

Дата: 11.06.2021 11:35
Кількість переглядів: 412

У Міністерстві фінансів України 10 червня відбулася презентація річного звіту – 2020 Фонду розвитку підприємництва (ФРП). Завдяки Фонду в Україні реалізується ціла низка програм з підтримки фінансування мікро, малих та середніх підприємств (ММСП) та з розвитку малого бізнесу загалом. Передусім це кредитні програми із залученням коштів допомоги Уряду Німеччини, програма Financeast за підтримки Європейського Союзу, а також Державні програми «Доступні кредити 5–7–9%» та «Доступна іпотека 7%».

Запуск програми «Доступні кредити 5-7-9%», яка стартувала за ініціативи Президента України та Уряду України у лютому 2020 року, був вдалим та своєчасним. Завдяки Програмі вдалось зберегти та захистити тисячі мікро- та малих підприємців від фінансових потрясінь і збитків. Програма широко представлена по всій країні, має високу популярність як серед банків, так і серед малого бізнесу. На сьогодні уповноваженими банками Програми стали 31 банківська установа, які покривають близько 98% ринку банківського кредитування малого бізнесу.

«Завданням Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» – розвиток та підтримка інвестицій ММСП. А з початком пандемії COVID-19 вона стала платформою, на базі якої оперативно був розгорнутий цілий комплекс антикризових заходів. На сьогодні укладено більше 17,6 тисячі кредитних договорів на загальну суму близько 46 млрд гривень.

Вчасно запроваджені антикризові заходи допомогли значній кількості мікро-, малих та середніх підприємств втримати фінансову рівновагу під час періодів карантинних обмежень. А головне – це відновлення довіри та співробітництва між державою та підприємцями», – зазначив заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції, Голова Ради ФРП Юрій Драганчук.

Для розширення обсягів підтримки фінансування ММСП через нові програми ФРП у грудні 2020 року Міністерство фінансів України підписало з Урядом Німеччини генеральну угоду про фінансове співробітництво, до якої увійшла велика кількість проектів. Зокрема, це кредитна програма з підтримки фінансування енергоефективних проектів ММСП, що реалізовуватиметься через Німецький банк розвитку KfW у співпраці з Європейським Союзом у межах ініціативи EU4Business.

«Завдяки своїй надійній репутації серед міжнародних фінансових організацій, Фонд розвитку підприємництва залучає в Україну довгострокові фінансові ресурси в межах нових програм для підтримки та розвитку малого підприємництва. Презентація річного звіту-2020 є логічним продовженням політики прозорості та публічності Фонду», – повідомив виконавчий директор ФРП Андрій Гапон.

Важливо зазначити, що протягом 2020 року відбувалась результативна співпраця з Японським агентством з міжнародного співробітництва (JICA). Японське агентство також планує запровадити в Україні нову кредитну програму з підтримки інвестиційних проектів малого бізнесу за аналогією із чинною Програмою ФРП з підтримки фінансування інвестицій ММСП, яка за три роки реалізації продемонструвала високий інвестиційний потенціал та попит з боку ММСП на капітальні інвестиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь