Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

СВІТЛАНА ФОМЕНКО ПРЕДСТАВИЛА МОЖЛИВОСТІ ВКЛЮЧЕННЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ЗОНИ ДО СПИСКУ ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО

Дата: 10.06.2021 14:10
Кількість переглядів: 388

09 червня 2021 року заступник Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко взяла участь панельній дискусії «Чорнобиль – туристичний магніт» у рамках Форуму «Україна 30. Екологія». 

Наразі МКІП працює над формуванням досьє об`єкту – Чорнобильська зона для внесення його до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Такий етап передбачає «інвентаризацію» ключових об'єктів культурної і природної спадщини та може тривати 5-10 років.

«Об’єкти спадщини ЮНЕСКО мають корелюватися з основною місією цієї організації. Вони мають сприяти промоції миру та розвитку співпраці між народами. Тут потрібно зрозуміти, наскільки нематеріальний аспект місця пам’яті корелюється з фізичними об’єктами, які ми можемо побачити у Зоні відчуження. Не секрет, що у середині ЮНЕСКО існує дискусія щодо включення негативних місць пам’яті до списку всесвітньої спадщини, наскільки це відповідає місії організації. Наша Концепція якраз показує, що Чорнобиль - це не тільки трагедія та героїзм і це історія не лише останніх 30 років. Насправді це багатошаровий процес - від культурної спадщини наших пращурів до сьогоднішньої урбаністичної, ядерної, техногенної спадщини»,  зазначила заступник Міністра.

Світлана Фоменко представила дорожню карту включення Чорнобильської зони до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та підкреслила необхідність уточнення та нанесення на актуальну топооснову межі об`єкта номінації.

За її словами, подібні об`єкти вже були внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Меморіал миру в Хіросімі (купол Генбаку) у 1996 році та Ядерний випробувальний полігон на атолі Бікіні (Маршаллові острови) у 2010 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь