Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

У 2022 році «Велика реставрація» стартує без розкачки, – Кирило Тимошенко

Дата: 09.06.2021 10:13
Кількість переглядів: 301

Фото без опису

08 Червня 2021 • 16:53

Кіл-сть переглядів: 47

FacebookTwitterРесурс

Масова реконструкція і ремонт об’єктів культури під назвою «Велика реставрація» ще активніше стартує в наступному році, а до того стоїть завдання підготувати всю необхідну проєктну документацію.

 

Програма «Велика реставрація», яку анонсував Президент Володимир Зеленський в рамках розпочатого ним «Великого будівництва», передбачає відновлення 150 об’єктів за 3 роки. Серед них – замки, музеї, театри, садиби й багато іншого. На програму вже цього року передбачено близько 2 млрд гривень.

«Є кілька категорій об’єктів: ті, що стоять на балансі Міністерства культури, ті, що на балансах обладміністрацій і міст. Ці об’єкти теж можна реставрувати за гроші з держбюджету у співфінансуванні з місцевою владою. У цьому році вже почалася реставрація багатьох з них», – розповів Заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

За його словами, у більшості випадків проєктно-кошторисна документація просто відсутня: «У директора музею є план будівлі, але проєктно-кошторисної документації для ремонту немає. Тому що цим ніхто не займався, відновлення культурних об’єктів було практично нікому не цікаве».

 

Ще один важливий фактор – відсутність великої кількості фахівців з реставрації. Їх набагато менше, ніж з будівництва доріг.

«Саме тому ми й переглянули всю систему «Великого будівництва». Зараз займаємося проєктно-кошторисною документацією об’єктів, до яких приступимо в наступному році. Потім будуть тендери і, щойно почнеться сезон 2022 року, реставрація стартує без розкачки. Але реставрація – це не будівництво, а довгий і тонкий процес, який може розтягнутися на два-три роки», – пояснює Кирило Тимошенко.

Паралельно з відновленням культурних пам’яток у регіонах активно будуватимуть злітно-посадкові смуги аеропортів, розвиватимуть приміське сполучення у Києві та інших великих містах. Також Міністерство інфраструктури розробляє програму реконструкції вокзалів і річкових портів.

 

Фото без опису

 

Раніше Тимошенко заявляв, що за програмою Володимира Зеленського «Велике будівництво» в 2021 році здадуть рекордні 6 500 км доріг європейської якості та 150 мостів.

 

FacebookTwitterРесурс


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь