Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЩОБ НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ БЛИСКАВИЦІ!

Дата: 25.05.2021 12:12
Кількість переглядів: 657

 Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, які становлять неабияку загрозу для людини. Тому нагадуємо громадянам правила поведінки, виконання яких практично унеможливить трагічне зіткнення з грозовим розрядом.
         Якщо гроза застала вас у полі, в лісі, на річці, то не потрібно ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Краще в такому випадку затаїтись у якомусь заглибленні. Також не лягайте на землю, бо тим самим побільшуєте площу ураження розрядом, а краще сядьте, злегка нагнувши голову. Блискавка, як правило, не вціляє в кущі – краще сховатися під ними.
         Не можна купатися у воді, розбивати намет на відкритому березі водойм. Вода – відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б'є в береги. Тож не те що купатися, а навіть відпочивати біля води під час грози не рекомендується.
         Від грози не потрібно бігти. Чим ширше ваш крок, тим небезпечніше для вас удар блискавки.

        Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

        Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть.
         Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся в магазин, під'їзд чи, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом біля стін будівель.
         Перебуваючи у приміщенні, зачиніть всі квартирки, вікна, бо протяги можуть «спровокувати» блискавку.

        Отже завжди потрібно бути обережними під час грози, адже нічого не може бути важливіше вашої власної безпеки! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь