Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

МІН’ЮСТ РАЗОМ З МІНЦИФРИ ЗАПУСКАЮТЬ ЗРУЧНІ ЦИФРОВІ ПОСЛУГИ В ДІЇ

Дата: 18.05.2021 11:01
Кількість переглядів: 303

Міністерство юстиції України разом з Міністерством цифрової трансформації України запускає новий зручний сервіс сплату адміністративного збору онлайн. Про це повідомив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов під час «Дія.Саміт». 

«Наша спільна мета пейперлесс та зручні цифрові послуги в Дії. Сьогодні більшість реєстраційних послуг, наприклад, реєстрація речових прав на нерухоме майно, передбачають сплату українцем адміністративного збору. Як це відбувається зараз? Людина приходить до державного реєстратора та, перед тим, як подати заяву, отримує від нього клаптик паперу – рахунок на оплату. Іде до найближчого банку, сплачує та повертається з іншим папірцем— квитанцією про сплату. І після цього вже подає заяву. Ось таке паперово-бюрократичне коло. Відсьогодні ми запускаємо новий зручний сервіс – сплата адмінзбору онлайн», зазначив заступник Міністра.

За його словами, цей сервіс буде працювати дуже просто і зручно. Людині потрібно буде за допомогою смартфону та сервісу «Дія» відсканувати наданий державним реєстратором QR-код. Після чого буде сформована автоматична квитанція з усіма даними заявника та можливістю оплати онлайн. При цьому реєстратор одразу матиме можливість «підтягнути» справжню електронну квитанцію в реєстр.

«2 кліка замість 2 візитів до реєстратора! Ця послуга, а саме її бек-енд, робить можливим запровадження платних адміністративних послуг на порталі Дія», - запевнив Сергій Орлов.

Пілотний проект запускається у трьох містах — Одесі, Хмельницькому та Рівному. Після чого планується масштабувати «пілот» на всю територію України.

Також Сергій Орлов повідомив про запуск ще двох важливих проектів - реєстрації права власності онлайн та автоматичної реєстрації ФОП.

«На жаль, так історично склалося, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно сьогодні майже відсутні відомості про майно, набуте до 2013 року. Щоб зареєструвати право власності на майно, українцю потрібно назбирати купу довідок, в тому числі звернутись до БТІ для отримання довідки з архіву. Відтепер все, що потрібно зробити – це подати електронну заяву на порталі Дія разом зі скан-копією правовстановлюючих документів. Запит до БТІ та отримання інформації з архіву в електронному вигляді відбувається без участі громадянина», заявив заступник Міністра.

Спочатку «пілот» запускається для Харкова, а згодом планується пошири на всю країну.

Крім того, за словами Сергія Орлова, спільно з Мінцифри та міжнародними партнерами Мін’юст робить ще один революційних крок — запускає автоматичну реєстрацію ФОП в Україні!

«Реєстрація бізнесу, зокрема, ФОПів це одна з найпопулярніших сьогодні послуг, якою українці успішно користуються на порталі Дія. Але останнє слово в такій онлайн-процедурі однаково залишалось за реєстратором, який вносить відповідні відомості до реєстру. Ми підрахували, що раніше державний реєстратор в середньому по країні витрачав близько 21 хвилини на реєстрацію ФОП. У 2020 році в Україні було зареєстровано 247 634 ФОП, відповідно — витрачено 5 мільйонів 200 тисяч 313 хвилин або 86 тисяч 671,9 людино-годин або 10 тисяч 834 робочих дня працівника! Відтепер же сама процедура реєстрації займатиме кілька секунд»,  запевнив Сергій Орлов.

Він додав, що саме такі послуги, як автоматична реєстрація ФОП, мають стати новим цифровим стандартом для України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь