A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Лугинська громада
Житомирська область, Коростенський район

БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 07.05.2021 10:18
Кількість переглядів: 121

 

 Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum.

   Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення та розмноження збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови.Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

 Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Перші симптоми:

  • Міоплегічний синдром (підвищена стомлюваність, м`язова слабкість, ураження м`язів шиї та кінцівок).
  • Офтальмоплегічний синдром (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів).
  • Загальнотоксичний синдром (сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла).
  • Синдром парезу кишківника (нудота, блювання, послаблення випорожнень).
  • Синдром гострої дихальної недостатності.

 

Профілактика ботулізму:

  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів;
  • не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
  • найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3ºС;
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати  зіпсовані овочі та фрукти.

  За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Хворому обов`язково необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Без такого лікування зазвичай хвороба закінчується летально. Тому самолікування категорично забороняється.

  Пам`ятайте, що дотримання основних профілактичних заходів може зберегти життя і здоров`я Вас та Ваших рідних.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь