Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

БОТУЛІЗМ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 07.05.2021 10:18
Кількість переглядів: 963

 

 Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», ботулізм— гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum.

   Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення та розмноження збудника, тобто якщо в харчовому продукті виникли анаеробні умови.Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими.

 Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Перші симптоми:

  • Міоплегічний синдром (підвищена стомлюваність, м`язова слабкість, ураження м`язів шиї та кінцівок).
  • Офтальмоплегічний синдром (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів).
  • Загальнотоксичний синдром (сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла).
  • Синдром парезу кишківника (нудота, блювання, послаблення випорожнень).
  • Синдром гострої дихальної недостатності.

 

Профілактика ботулізму:

  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів;
  • не купуйте консервовані продукти домашнього приготування;
  • найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
  • зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від 0 до + 3ºС;
  • уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати  зіпсовані овочі та фрукти.

  За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Хворому обов`язково необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Без такого лікування зазвичай хвороба закінчується летально. Тому самолікування категорично забороняється.

  Пам`ятайте, що дотримання основних профілактичних заходів може зберегти життя і здоров`я Вас та Ваших рідних.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь