Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

Е-СУД: ВЕРХОВНА РАДА СХВАЛИЛА ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО ЕЛЕКТРОННОГО СУДУ

Дата: 30.04.2021 10:41
Кількість переглядів: 518

Верховна Рада схвалила законопроект щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Це один з основних кроків до впровадження електронного судочинства в Україні. Він передбачає, що усі суди України будуть зобов’язані приймати процесуальні документи від громадян, державних органів та бізнесу онлайн, через підсистему е-суду.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система дозволить здійснювати дистанційну комунікацію між судом і учасниками судового процесу шляхом обміну процесуальними документами у електронній формі та надасть можливість громадянам звертатись до суду та брати участь у судових справах онлайн.

Загалом система має зараз розроблені чотири підсистеми – «Електронний суд», «Електронний кабінет», «Відеоконференцзв’язок», «Єдиний контакт центр». Наступні підсистеми ЄСІТС будуть вводитись поетапно, по мірі їх розробки, і жодних перешкод від судів щодо прийняття від громадян у онлайн форматі документів до суду не повинно бути. Це дозволить зробити систему судочинства сучасною та більш ефективною. Це особливо актуально в умовах пандемії.

За документ проголосували 261 депутат. Суб'єктом законодавчої ініціативи виступили народні депутати Роман Бабій, Олександр Федієнко, Володимир Ватрас, Тарас Тарасенко, Сергій Демченко. Мінцифри також долучилось до розробки.

Для спільної роботи над системою, Мінцифри підписало меморандум з Вищою Радою Правосуддя. Крім того, Мінцифри виступало ініціатором щодо розгляду питання фінансування проекту ЄСІТС Європейським інвестиційним банком. Також проведені організаційні зустрічі, очікується розгляд та узгодження документів з боку ЄІБ.

Наразі вже проведено технічний аналіз обґрунтованих фінансових показників для розробки ЄСІТС. А також Мінцифри долучилось до аудиту існуючих підсистем у судах.

Спільна робота була проведена учасниками робочої групи Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, за участю представника Мінцифри.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь