A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Лугинська громада
Житомирська область, Коростенський район

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! НІТРАТИ В РАННІХ ОВОЧАХ

Дата: 19.04.2021 15:30
Кількість переглядів: 132

Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», порушення наукових рекомендацій щодо застосування азотних мінеральних добрив при вирощуванні овочів може призвести до погіршення їх харчової цінності за рахунок збільшення в них кількості нітратів та становити небезпеку для здоров´я людини.

 Нітрати (солі азотної кислоти) – це необхідна частина азотного харчування рослин, вони є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливі складні біологічні    процеси синтезу білків. Самі по собі нітрати не приносять великої шкоди для здорової людини, частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання.

 Небезпека споживання продуктів харчування  із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати в організмі відновлюються до нітритів та нітрозамінів, які перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин, що призводить до їх  кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, порушення координації, зниження артеріального тиску, ціаноз.

Особливо шкідливі овочі, забруднені нітратами для хворих на астму, емфізему та із захворюваннями серцево-судинної системи, так як збільшують кисневе голодування тканин. В окрему категорію необхідно виділити дітей. В дитячому організмі, особливо у віці до 3-х років, ферментна система, що відновлює метгемоглобін до гемоглобіну, недосконала.  Запам’ятайте, що з крові матері нітрати можуть надходити в грудне молоко, а з ним - до організму дитини!

Необхідно знати, що максимальну кількість нітратів накопичують усі ранні овочі: як правило, вони вирощуються на захищеному ґрунті, в теплицях із застосуванням засобів підживлення рослин, мінеральних добрив, в умовах низької освітленості.

Різні рослини по-різному накопичують в собі нітрати, найбільше їх кількість міститься:

  • в листових овочах- шпинаті, кропі, петрушці,  в яких їх допускається до 2000 мг/ кг

  • в коренеплодах: буряці – до 1400 мг/кг; редисці, редьці – до 1200 мг/кг,

  • в  капусті ранній – до 900 мг/кг,

Дещо менше нормується нітратів у картоплі, моркві – 250 мг/кг,;

Відносно мало накопичують нітрати  ріпчаста цибуля, де вміст їх повинен бути не більше 80, томати, огірки  – не більше 150 мг/кг.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини  масою 60 кг.

Позбутися нітратів в овочах повністю неможливо, та й нема сенсу – разом з ними «гинуть» і вітаміни. А ось зменшити їх кількість все-таки можна.

Тому, з метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з нітратною 

інтоксикацією, радимо дотримуватись простих правил:

  • якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання – нітратів в них все-таки може бути трохи більше; 

  • Одним із ефективних способів зменшити кількість нітратів є виварювання. За 40-50 хвилин кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%;

  • найбільше міститься нітратів у шкірці й біля «хвостиків»( столовий буряк, кабачки, огірки, редиска, картопля, морква…), а в капусті – у верхніх листках і качані. Стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж листя, тому їх вживати в їжу не рекомендується;

  • не купуйте нітрат-тестери, бо вони не працюють.Ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховуються не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%. Визначити достовірно кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

 Не варто купувати   овочі та фрукти «з рук» або на стихійних ринках, краще придбати їх лише в місцях офіційної торгівлі, де проводиться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. Тому,вимагайте документи в  продавцівякі засвідчуть  безпечність продукції. 

За бажанням, Ви  можете звернутися  в санітарно- гігієнічну лабораторію Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» ( за адресою: м. Житомир, вул.В.Бердичівська, 64) для проведення лабораторних досліджень овочів на вміст нітратів.

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь