Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! ОБИРАЙТЕ ТІЛЬКИ БЕЗПЕЧНІ ІГРАШКИ – ПОРАДИ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

Дата: 02.04.2021 10:21
Кількість переглядів: 412

Вже з перших днів життя дитина стає споживачем нехарчової продукції, зокрема дитячих іграшок. Проте, сьогодні на ринку реалізують багато дитячих товарів низької якості, тому питання безпечності іграшок залишається актуальним.

Більшість батьків прагнуть вибрати найкращу іграшку, орієнтуючись на зовнішній вигляд, яскравість, оригінальність виробу, найчастіше не звертаючи увагу на якість та матеріал з якого вона виготовлена. Правильним було б вибрати дитині подарунок щоб він був не тільки красивим, цікавим але й безпечним. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформують, що виробники під час введення іграшки в обіг повинні  забезпечити, щоб іграшка була розроблена та виготовлена відповідно до суттєвих вимог щодо безпечності, визначених Технічним регламентом безпечності іграшок, затвердженим постановою КМУ від 28.02.2018 року № 151. Що стосується обов’язків імпортерів, – то вони зобов’язані вводити в обіг лише ті іграшки, які відповідають вимогам вищезазначеного технічного регламенту.  Проте, далеко не усі виробники та імпортери є сумлінними у покладених на них обов’язках.  

Варто відмітити, що часто на іграшках китайського виробництва відсутня будь-яка інформація про найменування, торгову марку, адресу виробника, а також не нанесений знак відповідності технічним регламентам та відсутня декларація про відповідність. Отож,  не забувайте звертати увагу на те, чи нанесений на іграшку знак відповідності технічним регламентам (має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника), тому що саме нанесення цього знаку гарантує безпечність іграшки для вашої дитини. Відсутність маркування – показник скоріше за все нелегальності походження іграшки. 

Також, придбаваючи іграшки обов’язково звертайте увагу на маркування інформації для якої вікової категорії вони призначені та чи відповідають вони своєму призначенню. Певні категорії іграшок повинні містити певні попередження.

Обов’язково слід перевірити іграшку на міцність: ретельно оглянути надійність всіх кріплень і з’єднань. Також, важливою вимогою до м’яких іграшок є здатність витримувати прання і безпечність наповнювача. Дуже важливо, щоб іграшка не мала гострих кутів, вузьких щілин і отворів, куди можна засунути пальці. Маленька дитина може проковтнути дрібні деталі, тому важливо дотримуватись рекомендацій виробника щодо вікової призначеності іграшок.

Здійснюючи продаж товарів вітчизняного та іноземного виробництва,  суб’єкти господарювання зобов’язані на вимогу надати споживачам повну необхідну і достовірну інформацію про товари.

Відповідно до проведених перевірок характеристик продукції працівниками відділу ринкового нагляду встановлено, що на ринку в Житомирсьбкій області в основному розповсюджуються іграшки китайського виробництва, а от відсоток продукції вітчизняного виробництва на ринку незначний, хоча якість вітчизняної продукції значно вища.

За результатами проведених перевірок характеристик продукції до розповсюджувачів іграшок, які не відповідають встановленим вимогам, ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області прийняті рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів відповідно вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» (далі – Закон). Водночас статтею 44 Закону до суб’єктів господарювання передбачено застосування адміністративно – господарських санкцій у вигляді штрафу в разі невиконання  або неповного виконання вимог Рішення.

  Стаття не вміщує всіх порад, які хотілося б надати споживачам. Головним гаслом залишається: «Не економте на дітях!» Якщо той, хто ввів іграшку в обіг на ринок України вжив заходів щодо дотримання законних вимог безпечності іграшок і отримав всі необхідні документи, іграшка, яку він реалізує, хоч і буде дорожчою, але обов’язково буде безпечнішою, ніж та, яка не має взагалі ніяких документів.

Будьте завжди свідомі у виборі іграшки для своєї дитини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь