Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ІНТЕРВАЛ МІЖ ДОЗАМИ ВАКЦИНОЮ COVISHIELD ЗБІЛЬШЕНО ДО 90 ДНІВ

Дата: 17.03.2021 16:55
Кількість переглядів: 412

Віктор Ляшко: За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів.


                     Навіщо було внесено зміни?

 

Обговорення доцільності збільшення терміну розпочалися після того, як 06 березня 2021 року в журналі The Lancet була оприлюднена інформація щодо ефективності однодозноі? схеми вакцинаціі? з введенням другоі?, ревакцинальноі? дози, через 12 тижнів.

Раніше за проміжними результатами чотирьох рандомізованих контрольованих досліджень, проведених у Бразиліі?, Південніи? Африці та Великобританіі?, для швидкого досягнення наи?більшоі? користі для здоров’я уряд Великобританіі? прии?няв політику введення якомога більшоі? кількості перших доз та відтермінування другоі? дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 до 12 тижнів після введення першоі? дози.

За словами, головного санітарного лікаря України, при аналізі даних клінічних досліджень ефективність вакцини після одноразовоі? стандартноі? дози становила 76,0% з 22 по 90 день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Підтримуючи стратегію імунізаціі? з більшим інтервалом, ефективність вакцини була значно вищою - 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

За результатами цієї публікації інтервали між першою та другою дозою збільшити до 12 тижнів рекомендували своїм Міністерствам також і НТГЕІ Канади, Німеччини, Франції.

"Враховуючи позицію НТГЕІ та результати міжнародних досліджень оперативним штабо МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцини від Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1 nCov-19 Cоrona Virus (рекомбінована)), виробництва Serum Institute of India та SK Bioscience, доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4 - 12 тижнів" - зазначив Віктор Ляшко.

Також, за його словами, впровадження цієї рекомендації НТГЕІ потребуватиме від МОЗу незначного корегування підходів до проведення вакцинальної кампанії на перших етапах. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь