Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

МІНЦИФРИ ЗАПУСТИЛО ЕЛЕКТРОННІ БУДІВЕЛЬНІ ПОСЛУГИ, ЯКІ Є ЕФЕКТИВНИМ ІНСТРУМЕНТОМ У БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ

Дата: 10.03.2021 17:13
Кількість переглядів: 403

Мінцифри створює електронні сервіси у будівельній сфері, які допомагають ефективно боротися з корупцією.

Єдина електронна система у сфері будівництва — ключ до глобальної будівельної реформи. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці у Фейсбук.

Будівельна галузь — одна з найбільш корумпованих в Україні. За підрахунками експертів, річний обсяг хабарів у будівництві може становити від 2,7 до 3,5 млрд грн. Потенційна економія завдяки цифровізації сфери дорівнює 734 млн грн на рік, згідно з дослідженням потенціалу електронних послуг.

«Минулого року Мінцифри на порталі Дія запустило електронні будівельні послуги. Вони повністю автоматизовані та виключають вплив людини на прийняття рішення. Жорсткі механізми перевірки даних, включаючи взаємодію з іншими реєстрами, суттєво підвищують прозорість процесів», – сказав Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації.

Зокрема, з минулого року почалося впровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Запущено новий реєстр будівельної діяльності. Він вводить абсолютно інноваційне для України явище — унікальний ідентифікатор об’єкта будівництва. Усі документи створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в реєстрі.

Новий реєстр є захищеним, надійним та прозорим. Система автоматично перевіряє усі документи — об’єкт не буде зареєстровано, якщо він не відповідає законодавчим критеріям. У реєстрі вже більше 130 тисяч документів.

Також запущено Публічний портал системи. Це платформа з актуальною інформацією про зареєстровані документи та внесені зміни, новинами про будівельний сектор та статистикою.

А на порталі Дія доступні вісім електронних будівельних послуг. Серед яких: повідомлення про початок підготовчих робіт, повідомлення про початок будівельних робіт по CC1, повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта, а також декларація про готовність до експлуатації по будпаспорту та інші.

У тестовому режимі вже можна отримати послуги для категорії об’єктів СС2 та СС3. А вже цієї весни на порталі Дія Мінцифри автоматизує будівельні онлайн-послуги для об’єктів класу CC2 та СС3.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь