Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРО УСКЛАДНЕННЯ ЕПІДЕМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ З COVID-19 В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Дата: 05.03.2021 10:19
Кількість переглядів: 646

За інформацією фахівців ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», станом на 04.03.2021 (з початку епідемії) в Житомирській області зареєстровано 52854 випадки, показник на 100 тисяч населення становить 4391,1 та перевищує середньо державний 3609,7. 

Останній місяць відбувається поступове щотижневе зростання кількості випадків:  захворюваність зросла в 2 рази (від 988 випадків за 1 тиждень лютого, показник 83,8 до 2416 випадків за останній тиждень лютого, показник 204,9). Щотижневий приріст захворюваності складав від 30 до 60%. 

Ріст захворюваності спостерігається майже в усіх адміністративно-територіальних одиницях області (до запроваджених змін адміністративно-територіального устрою України)

За останній тиждень рівні захворюваності, що перевищують в 2 рази середньо обласний показник 204,9 відмічаються в містах  Бердичів (417,2) та Новоград-Волинський (491,2). Також показники захворюваності, що перевищують середній по області спостерігаються  в місті Житомир (258,9), Лугинському (341,7) (тепер – Лугинської селищної ради), Житомирському (212,2), Андрушівському (227,0) районах. 

Серед захворілих найбільше вразливі вікові категорії  дорослих осіб у віці 40-49 років – захворіло 20%, 50-59 - 23%. Питома вага дитячого населення в структурі захворюваності складає 5%,  останній місяць зростає кількість хворих дітей.

З 03.03.2021 область опинилась в «червоній» зоні епідемічної небезпеки. За останній день (03.03.2021р.) зареєстровано найбільша кількість хворих за весь період спостереження  (888 нових лабораторно-підтверджених випадків).

 Звертає увагу показник позитивних випадків від кількості проведених досліджень який є досить високим (50%) та разом з іншими показниками може бути свідченням, що дійсна ситуація із захворюваністю на COVID-19 є набагато складнішою. 

Закінчення періоду посилених протиепідемічних заходів (після 24.01.2021) та відновлення роботи всіх сфер діяльності, зокрема закладів освіти та суб’єктів господарювання різних форм власності, призвело до додаткового навантаження на громадський транспорт (приміський та міжміського сполучення) та створило там додаткові умови інфікування та подальшого поширення  захворювання серед організованих колективів.  Сьогодні захворюваність реєструється в організованих колективах як серед дорослих так і дітей, що перебувають в закритих приміщеннях.

Одним із головних напрямків боротьби з коронавірусною хворобою у світі, зокрема в Україні є лабораторна діагностика цієї інфекції, своєчасне виявлення та ізоляція хворих та контактних осіб. 

ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» виконує всі вимоги керівництва МОЗ України в питання організації роботи з проведення ПЛР-досліджень та збільшив потужність лабораторії по дослідженням на SARS-COV-2 до 2000 зразків на добу.  Вірусологічна лабораторія працює 7 днів на тиждень. 

Завдяки зусиллям обласної державної адміністрації та обласної ради за кошти обласного та державного бюджету відкрито відділення ПЛР-діагностики в КНП «Обласний міжрайонний діагностичний центр у м. Коростені», впроваджуються такі дослідження в КНП «Житомирський обласний медичний консультативний діагностичний центр». Розширення лабораторної мережі дозволить збільшити кількість тестувань,  у разі позитивного результату своєчасно приймати рішення про самоізоляцію, припинення соціальних контактів або надання необхідної медичної допомоги та підвищить ефективність заходів з протидії особливо-небезпечної інфекції.

Фахівцями обласного лабораторного центру проводиться оперативний аналіз епідемічної ситуації, аналіз проведених заходів з протидії інфекції та надсилаються інформаційно-аналітичні листи до органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, лікувально-профілактичних закладів, керівникам установ та організацій з пропозиціями та рекомендаціями щодо основних протиепідемічних заходів для покращення епідемічної ситуації.

Загальними заходами профілактики коронавірусної інфекції залишаються наступні:

- уникати тісного контакту з хворими людьми;

- намагатися не торкатися очей, носа і рота немитими руками;

- часто мити руки з милом і водою не менше 20 секунд, особливо після відвідування туалету, перед їдою, після кашлю та чхання. Якщо мило і вода недоступні, необхідно використовувати дезінфікуючий  засіб для рук на спиртовій основі з вмістом спирту не менше 60 %; 

- визначено, що внаслідок зараження достатньо великої кількості людей в осередках, багато з них можуть бути джерелом інфекції не маючи симптомів і не розуміючи того, що вони здатні поширювати коронавірус, тому в багатьох країнах світу прийнято рішення носити маски всім людям за межами домівки; 

-  рекомендується обробка контамінованих металевих, пластикових, скляних поверхонь протягом 1 хвилини 70 % етанолом, 0,2 % розчином перекису водню або 0,1 % гіпохлориту калію

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь