Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дата: 23.02.2021 12:05
Кількість переглядів: 549

 

15 січня 2021 року в смт Доманівка Доманівського району Миколаївської області, 19 січня 2021 року в селищі Гостомель Київської області зареєстровано спалахи вірусу грипу птиці типу А1 субтипу Н5 та типу А субтипу Н5N8. У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій, які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі,

додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються.Особливе місце грип займає як патоген небезпечний для здоров’я людини, здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками. Передача вірусу пташиного грипу до людини, часто з летальними вислідом, викликає загальне занепокоєння.

Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопатогенного «пташиного грипу», та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. Упродовж 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіло 134 людини, 66 з них померли.

Більшість випадків захворювання людей було зафіксовано в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. На сьогодні випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини виявлено не було.

 

Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:

  • Високопатогенний грип птиці (ВПГП, класична чума птиці, європейська чума птиці) – інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
  • Низькопатогенний грип птиці (НПГП).

 

Високопатогенний грип птиці:

  • може викликати у птахів 100 %-у смертність;
  • викликається підтипами Н5 і Н7;
  • відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.

 

РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця.  Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.

ДЖЕРЕЛО ВПГП – хвора та перехворіла птиця.

ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.

ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.

ЗАРАЖЕННЯ – повітряно-крапельно, аліментарно, трансоваріально.

 

ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ характерні наступні клінічні прояви:

  • депресія;
  • зниження апетиту;
  • зниження яйценосності;
  • нервові прояви;
  • ціаноз гребеня, сережок;
  • кашель;
  • чхання;
  • пронос;
  • раптова загибель.

 

При розтині тушок хворої птиці виявляють наступні ознаки: під шкірою в ділянці голови, шиї та кишечника жовто-червоні студенисті набряки, усі внутрішні органи та м’язи ніби забризкані кров’ю.

 

Лікування не розроблене та недоцільне.

Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані (ослаблені, позбавлені вірулентності)  вакцини.

 

Єдиний метод боротьби з ВПГП при його виникненні, базується на забої інфікованої птиці та птиці суміжних господарств з метою створення буферної зони для запобігання подальшого розповсюдження вірусу.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ В БЛАГОПОЛУЧНИХ РАЙОНАХ:

  1. Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
  2. Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
  3. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
  4. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
  5. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
  6. При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
  7. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
  8. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.

– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.

 

При виникненні пташиного грипу на всю територію району накладається карантин.

 

КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ

ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЮДИНИ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Від зараження до перших клінічних проявів захворювання може пройти від декількох годин до 5 днів. Захворювання пташиним грипом починається з лихоманки, підвищенням температури тіла до 38 0С і вище, головного болю та болю у м’язах і горлі. Можливі водянисті рідкі випорожнення, часта блювота. Упродовж 2-3 днів з’являється утруднене дихання, вологий кашель, часто із домішками крові. Вірус пташиного грипу небезпечний тим, що в короткі терміни може призвести до розвитку пневмонії, важких ускладнень на серце та нирки, ураження головного мозку.

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь