Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ РОЗПОВІВ ПРО ПРОЦЕС ВАКЦИНАЦІЇ ВІД КОРОНАВІРУСУ В УКРАЇНІ

Дата: 05.02.2021 14:12
Кількість переглядів: 440

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю для програми новин «ТСН» розповів про вакцинацію від коронавірусу та ключові рішення Уряду щодо цього процесу. 

Зокрема він зазначив, що вакцинація розпочнеться одразу з двох етапів.

«Є дорожня карта з імунопрофілактики, яка передбачає п’ять етапів і в кожному з етапів визначені групи ризику, які насамперед потребуватимуть охоплення щепленням.

До першого етапу потрапили медичні працівники, оскільки захист медичних працівників – це пріоритет держави для того, щоб було кому рятувати життя українців, які не отримали доступ до вакцинації. І також для того, щоб рятувати життя громадян від інших хвороб, які, на жаль, не пішли у відпустку.

На другому етапі — це група ризику, а саме люди похилого віку. Оскільки, якщо ми сьогодні подивимося на кількість інфікованих і кількість летальних випадків внаслідок інфікування, то ми побачимо, що найбільший відсоток, який сягає майже 70%, це в групі людей, яким від 60 років. І, в першу чергу, серед цієї групи ті, хто має хронічні хвороби, які впливають надалі на перебіг коронавірусу.

Саме за таким етапом і будуть розпочинатися щеплення. Наприклад, приїхала перша вакцина, вона використовується для медичних працівників. Потім соціальні установи: як працівники, так і люди, які перебувають у цих соціальних установах. Соціальні установи — закритого типу, це будинки для літніх тощо. І, передусім, військовослужбовці, які захищають і боронять кордони нашої країни. Ми їх також захищаємо, оскільки це елемент національної безпеки. Після цього переходимо до другого етапу.

Розглядається можливість одночасного початку саме двох етапів – і першого, і другого. Це коли ми отримаємо два продукти одночасно. Бо ми сьогодні маємо надію, що найближчим часом COVAX озвучить, чи увійшла Україна до першої хвилі отримання імунобіологічних препаратів для вакцинації населення», — зазначив Віктор Ляшко.

Також Головний державний санітарний лікар України повідомив, що записатися на вакцинацію від коронавірусу можна буде онлайн.

«10 лютого у нас уже буде повністю відтестовано у медичних інформаційних системах, які сьогодні стоять у лікарів, модуль імунопрофілактика. І паралельно з цим буде запущено сайт, який буде розповідати все про імунопрофілактику і дасть можливість записуватися онлайн. Паралельно розробляється така ж комунікаційна кампанія. Зокрема надаватиметься інформація про те, які групи ризику наразі вакцинуються, де можна зробити щеплення, хто буде проводити», — додав Віктор Ляшко.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь