ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЛУГИНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ! ПРАВИЛЬНО КОРИСТУЙТЕСЯ ПІЧНИМ ОПАЛЕННЯМ, ЩОБ УНИКНУТИ ЛИХА
Фахівці управління ДСНС України у Житомирській області попереджають: щороку зима стає суворим екзаменатором для недбайливих господарників та домовласників. Печі, як і раніше, є одним із основних джерел тепла, як у приватних оселях, так і в житлових та громадських будівлях містечок і сіл. На жаль, в наших будинках вони не завжди відповідають вимогам пожежної безпеки, і вже стали причиною понад 300 пожеж. Лихо найчастіше трапляється через неправильне влаштування опалювальних печей і порушення правил їхньої експлуатації.
Які ж основні вимоги до опалювальних печей?
-
Піч не повинна мати тріщин. Стежте за тим, щоб були справні дверці топки і піддувала.
-
На підлозі з горючих матеріалів необхідно прибити під топковим отвором металевий лист розмірами 50х70 см.
-
Попіл і шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально для цього відведені місця.
-
Відстань від печей до речей, стелажів, шаф та іншого обладнання повинна бути не менше 0,7 м, а від топкових отворів - не менше 1,25 м.
-
Забороняється монтувати піч упритул до горючих конструкцій приміщень. У даному випадку тут передбачаються відступи.
-
На горищах усі димові труби та стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути відштукатурені та побілені.
-
Очищати димарі та печі від сажі слід перед початком опалювального сезону, а також не рідше одного разу на три місяці.
Категорично забороняється:
- залишати печі, що топляться, без нагляду, а також доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
- застосовувати для розпалювання печей бензин, гас і т.д.;
- розташовувати горючі речовини перед піччю;
- допускати до експлуатації несправні печі.
Нехай у Ваших домівках завжди буде тепло та безпечно!