Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ЯЛИНКОВІ ПРИКРАСИ ТА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ

Дата: 21.12.2020 09:53
Кількість переглядів: 487

Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», перед Новим роком прилавки магазинів, вуличні лотки переповнені прикрасами, але мало хто знає, або не придає значення тому, що всі ці речі можуть бути небезпечні для здоров’я людини, особливо для дітей.

На жаль, на прилавках представлено багато неякісного товару. На частині товарів неможливо визначити країну виробника у зв’язку з відсутністю маркування на упакуванні. Тому, при влаштуванні новорічної ялинки з прикрасами необхідно потурбуватись не тільки про те, щоб вона була красивою, але і про її безпеку.

  Відомо, що сучасні ялинкові іграшки бувають скляні і пластмасові, і ті і інші слід вибирати ретельно, виходячи не тільки з їх зовнішності, але і з розумінням про їх безпеку. Скляні іграшки можуть розбитись і поранити дитину, пластикові іграшки часто виготовляються з використанням шкідливих для здоров’я речовин.

   Нині, дорослі віддають перевагу пластмасовим іграшкам, не підозрюючи те, що там може критися ще більша небезпека.

  У ялинкових прикрасах низької якості можуть міститись токсичні речовини, такі як фенол формальдегід, солі важких металів, які небезпечні для здоров’я особливо дітей.

Фенол – основа для виготовлення будь-якого пластику. Якщо іграшка містить у своєму складі понаднормову концентрацію фенолу, то при контактні з нею у дитини може виникати алергія, напади астми, при контакті зі шкірою – екзема, а при тривалому контакті, в яких допустима норма фенолу перевищує в 5 разів, загрожує ураженнями внутрішніх органів.

Якщо від іграшки відчувається різкий «хімічний запах», то це значить, що в даному випадку має місце перевищення гранично допустимих рівнів формальдегіду, що може стати причиною отруєння, може викликати втому, алергію, ураження дихальних шляхів тощо.

Фарба, що використовується для розмалювання іграшок, може містити у своєму складі ртуть, свинець, кадмій, миш’як, барій тощо, які негативно впливають на серцево-судинну та центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів.

 

     Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок необхідно дотримуватись наступних вимог:

  • - не купувати прикраси на стихійних прилавках, дешева продукція невідомого походження може містити токсичні речовини;
  • - фарба з поверхні іграшок не повинна залишатись на руках чи серветці, а блискітки не мають осипатись;
  • - якщо прикраса має надмірно яскравий колір, це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і ймовірно токсична фарба;
  • - іграшка має бути без запаху, бодай навіть слабкою;
  • - петля має міцно тримати іграшку, а не вислизати з неї;
  • - на ялинкові прикраси повинні бути документи про якісь та їх безпеку, відсутність маркування, найменування та місце знаходження виробника вказує на нелегальне походження іграшок.

   Необхідно знати, що згідно державних санітарних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98) відповідальність за обов’язкове дотримання встановлених вимог, нормативів і регламентів покладається на керівників установ, підприємств і організацій,незалежно від форм власності, суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних та юридичних осіб, що займаються виготовленням та реалізацією іграшок вітчизняного та іноземного виробництва.

  Якщо у Вас є сумніви щодо якості придбаних ялинкових прикрас, ялинок, мішури, масок, карнавальних костюмів, Ви можете звернутись до Житомирського обласного лабораторного центру (вул. В.Бердичівська, 64) для проведення лабораторних досліджень, у разі незадовільних результатів лікарі нададуть кваліфіковані консультації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь