Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

КОМП’ЮТЕР І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Дата: 03.11.2020 10:23
Кількість переглядів: 4772

  Як наголошують фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», сьогодні діяльність більшості працівників сучасних професій пов’язана з використанням комп’ютерної техніки, персональні комп’ютери використовуються в процесі життєдіяльності мільйонами людей у всьому світі, комп’ютер став важливою і необхідною частиною способу життя людини. Нині кожна сфера діяльності людини не обходиться не залучаючи в роботі комп’ютерну техніку.

Важливою і необхідною частиною способу життя комп’ютер став і для дітей, що відкриває величезні можливості для саморозвитку та самовдосконалення, тому не варто позбавляти цього дітей. Основна функція комп’ютера – навчаюча. За допомогою комп’ютера навчання стає індивідуальним і інтерактивним. Робота на комп’ютері може принести велику користь в процесі навчання дитини.

Разом з тим, працюючи з комп’ютером л юдина потрапляє під вплив різноманітних факторів: електричного і магнітного коливання, інфрачервоного та іонізуючого випромінювання; шуму і вібрації, статичної електрики, які можуть негативно впливати на стан здоров’я людини і в першу чергу дітей та підлітків.

На жаль, сигнали про шкідливий вплив інтенсивних електромагнітних випромінювань не відкладаються у свідомості більшості людей, не сприймаються ними. Це створює ілюзію нешкідливості впливу електромагнітного випромінювання комп’ютера.

Навіть відносно слабкі електромагнітні випромінювання чинять, як правило, несприятливий вплив на тканини організму.

Проблема електромагнітного випромінювання, як результат роботи персонального комп’ютера, достатньо гостро стоїть через те, що комп’ютер має два джерела випромінювання, це монітор, особливо його бокові і задня стінки та системний блок з якими ми взаємодіємо тривалий час, і які являються самими небезпечними для здоров’я.

 Крім того, існують вторинні фактори, які посилюють цю ситуацію, до них можна віднести слідуючі: тісні приміщення, в яких сконцентровано безліч комп’ютерів, заниження або завищення рівнів штучного та природного освітлення, порушення режиму провітрювання, використання подовженого часу роботи за комп’ютером, відсутність умов працювати за комп’ютером на необхідній від користувача відстані, вимушена статична поза тощо.

За науковими медичними дослідженнями відхилення від встановлених норм фізичних чинників, що утворюються комп’ютерами, при їх роботі можуть негативно впливати на стан імунної, ендокринної, репродуктивної систем, викликати розлади нервової та серцево-судинної систем, порушувати діяльність головного мозку, викликати патологію зору і верхніх дихальних шляхів, опорно-рухового апарату, в першу чергу це стосується дитячого населення.

В результаті тривалої роботи за комп’ютером протягом декількох днів, людина, не усвідомлюючи того, почуває себе стомленою, стає вкрай дратівливою, часто відповідає на питання однозначними відповідями, їй хочеться прилягти. Таке явище в сучасному суспільстві називається синдромом хронічної втоми і з медичної точки зору не піддається лікуванню.

Але щоб робота за комп’ютером не перетворилась на залежність і негативно не позначилась на здоров’ї , в першу чергу дітей, слід знати ризики, які виникають при тривалому сидінні біля монітора: подбати про правильно організоване робоче місце та навчити дитину правил поведінки при роботі на комп’ютері і обмежити час користування; проводити періодичні перерви; правильнообладнати робоче місце, облаштувати монітор на оптимальному світловому режимі; проводити комплекс вправ гімнастики для очей. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь