Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРО СТАН ЗАБРУДНЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ НІТРАТАМИ ТА ПРОФІЛАКТИКА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЇ

Дата: 23.10.2020 10:46
Кількість переглядів: 533

 

  Як інформують спеціалісти ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністрества охорони здоров’я України», життя та здоров’я людини тісно пов’язане з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з понаднаднормовим вмістом нітратів більше 50мг/дм2 небезпечне для здоров’я людини. З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років, летальні випадки від якої по Україні реєструються все частіше.

Згідно зі статистичними даними, 75% сільського населення вживає воду із громадських та індивідуальних колодязів, розташованих на територіях приватних садиб.

   Не відповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі вірусні інфекційні захворювання як вірусний гепатит, дизентерію тощо, а також хвороби пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

    Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин, що розвивається в наслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу.

Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, особливо немовлята, віком до 1-го року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди з захворюванням дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

    Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік який  виготовляється із забруднених нітратами овочів та молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами.  По Житомирській області за 9 місяців обласним лабораторним центром МОЗ України досліджено на нітрати 4159 проб. З них встановлено перевищення допустимих рівнів у 744, що складає 14% від кількості досліджень.

Перевищення рівня нітратів у воді, частіше виявляється у колодязях загального користування та індивідуальних громадських господарств, % відхилень в досліджених зразках по Лугинському району складає 42%.

 Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно: не вживати воду з колодязів і свердловин в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду. Для встановлення якості води, яка може змінюватися протягом року, необхідно проводити лабораторні дослідження, а також обов’язково дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів. Не менше 1го разу на рік, необхідно проводити очистку колодязя, з подальшою дезінфекцією та лабораторним дослідженням води у ньому. З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива.

    Рекомендується за можливістю якнайбільше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому буде низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь