Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРАВИЛА ЗАПОВНЕННЯ ВИБОРЧИХ БЮЛЕТЕНІВ

Дата: 07.10.2020 12:28
Кількість переглядів: 378

На просвітницькій платформі https://cvkpro.com розпочався онлайн-курс «ПРОсто про вибори», де кожен виборець зможе перевірити та поглибити свої знання про вибори.

 

ПРАВИЛА ЗАПОВНЕННЯ ВИБОРЧИХ БЮЛЕТЕНІВ

 

Вибори сільських, селищних, міських голів 

 

Текст виборчого бюлетеня для голосування у єдиному одномандатному виборчому окрузі викладається державною мовою і розміщується  на одному аркуші та лише з одного боку.

У виборчому бюлетені зазначаються:

 

  • порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до виборчого бюлетеня зареєстровані кандидати на посаду голови;

  • прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності) кандидата на посаду голови;

  • суб’єкт висування кандидата на посаду голови, у разі, якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка “самовисування”;

  • відомості про рік народження, посаду, місце проживання кандидата на посаду голови.

 

Праворуч від порядкового номера та прізвища кожного кандидата розміщується порожній квадрат. Виборець може проголосувати лише за одного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, поставивши позначку «плюс» (+) або іншу в квадраті навпроти прізвища кандидата, за якого голосує.

Якщо виборець проголосував більше ніж за одного кандидата на посаду голови – виборчий бюлетень недійсний.

Якщо виборець не проголосував за жодного з кандидатів на посаду голови або неможливо встановити зміст його волевиявлення – виборчий бюлетень недійсний.

 

Вибори до рад у громадах понад 10 000 виборців

 

Текст виборчого бюлетеня для голосування у відповідних виборчих округах викладається державною мовою і розміщується на одному аркуші та лише з одного боку.

У виборчому бюлетені в одному ряду, почергово, зліва на право зазначаються:

 

  • визначений жеребкуванням номер кожної організації політичної партії;

  • повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без зазначення номера;

  • два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації політичної партії та квадрат із нанесеним трафаретом – для волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

  • виборчий список з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів та їх порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

 

Якщо виборець зробив запис (позначку) у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати, якого підтримує, в графі організації партії, яку він не підтримав, вважається, що такий виборець підтримує весь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату.

Голосування за кандидатів дає змогу виборцям впливати на черговість їх проходження до відповідної ради.

Кандидати, які отримали понад визначену Виборчим кодексом України кількість голосів виборців (яка дорівнює або перевищує 25 відсотків розміру виборчої квоти), мають пріоритет в одержанні мандатів під час їх розподілу в територіальному виборчому окрузі.

Виборець може отримати інформацію про єдині та територіальні виборчі списки кандидатів у депутати в кожному територіальному виборчому окрузі з інформаційних плакатів та інформаційних буклетів організацій політичних партій – суб’єктів виборчого процесу (по 5 примірників плакатів та буклетів на виборчу дільницю), які передаються на кожну виборчу дільницю. Їх виготовлення забезпечує відповідна територіальна виборча комісія.

Готуйтеся до виборів з онлайн-курсами від «ЦВК: просвіта». Більше за посиланням https://cvkpro.com

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь