Лугинська громада

Житомирська область, Коростенський район

ПРОГНОЗ ЩОДО ЕПІДЕМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ З ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД ВІД ФАХІВЦІВ ДУ «ЖИТОМИРСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ»

Дата: 07.10.2020 12:26
Кількість переглядів: 559

Як повідомляють фахівці ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровя України», епідемічна ситуація з коронавірусної інфекції COVID-19 в Житомирській області щотижня погіршується. Восени на фоні епідемії коронавірусної інфекції буде зростати кількість  сезонних респіраторних інфекцій, в тому числі грипу, що може призвести до подальшого ускладнення ситуації. 

Проведений аналіз даних по області з грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) по області за останні 3 епідемічні сезони свідчить просередній рівень епідемічної активності грипу

Сезонна епідемія грипу та ГРВІ тривала в різний період. Спрогнозувати пік захворюваності з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в цьому епідсезоні 2020-2021 рр., що настає в умовах епідемії коронавірусної інфекції на сьогодні досить складно.

Кількість зареєстрованих випадків грипу та інших ГРВІ становила в середньому 200 тис. щосезону (по 25 тис випадків за місяць або в середньому до 7 тис. за тиждень, а при епідемії грипу – до 12-15 тисяч випадків щотижня). При цьому кількість госпіталізованих щотижня складала від 200 до 400 хворих. 

В новому епідсезону 2020-2021 з грипу та ГРВІ відповідно до прогнозів ВООЗ очікується циркуляцію 4-х штамів грипу: 2-х штамів вірусу грипу А та 2х штамів вірусу грипу В. Наявні результати оцінки епідефективності вакцини свідчать, що вакцинація проти грипу залишається найбільш ефективним заходом профілактики інфікування грипом та розвитку важких форм цього захворювання.

На сьогодні в Україні вже зареєстровані вакцини, що відповідають вимогам та рекомендаціям. Тому вакцинація проти грипу в умовах епідемії коронавірусної інфекції є вкрай важливою.

Слід наголосити, що через досить схожі симптоми захворювання грипу, ГРВІ та коронавірусної інфекцій, одним із важливих питань є верифікація діагнозу, в першу чергу вірусологічне підтвердження діагнозу коронавірусної інфекції методом ПЛР. Це в свою чергу призводе до збільшення навантаження на вірусологічні лабораторії.

На сьогодні вже реєструється щотижня в середньому біля 1000 осіб хворихз вірусологічно підтвердженим діагнозом COVID-19 і ця кількість буде постійно лише збільшуватись. При цьому тестуються  методом ПЛР щотижня більше 3000 осіб і ця цифра, враховуючи необхідність тестування всіх хворих з ознаками респіраторної інфекції, може зростати до 7 тисяч і більше. Останній тиждень збільшився показник виявлення позитивних результатів серед обстежених на COVID-19 таскладає до 50%.

Для діагностики коронавірусної інфекції в державі, крім  ПЛР-тестування, запроваджений більш доступний та недороговартісний метод ІФА- тестування. Але нажаль, не всі лікувально-профілактичні заклади його використовують. 

Враховуючи вищенаведений прогноз, використовуючи досвід інших країн світу (низка країн Європи вдається до нових заходів із протидії корона вірусу), рекомендації ВООЗ,  МОЗ України, з метою ефективної протидії  епідемічним ускладненням, в тому числі боротьби з епідемією COVID-19 в області в осінньо-зимовий період  пріоритетними напрямками діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій мають бути наступні:

- не допускати подій, що сприяють поширенню інфекції, а саме уникати проведення всіх масових заходів (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших), або проводити  такі заходи при дотриманні певних правил та зурахуваннямепідемічної ситуації в конкретному населеному пункті;

- запроваджувати заходи щодо захисту вразливих категорій населення, в тому числі осіб похилого віку, осіб з хронічними захворюваннями та осіб з груп епідемічного ризику інфікування;

- проводити своєчасні заходи у вогнищах коронавірусної інфекції (виявлення, ізоляція, діагностика та лікування хворих, а також відстеження та ізоляція контактних осіб), що є головним завданням для системи охорони здоров’я області. 

Необхідно наголосити, що кожен громадянин має усвідомлювати необхідність дотримання всіх протиепідемічних заходів, а саме соціальної дистанції, регулярного проведення гігієнічної обробки рук, дотримання респіраторного етикету та використаннямаски. 

Щоб мінімізувати ризик інфікування себе та оточуючих слід нагадати загальні принципи профілактики гострих респіраторних вірусних інфекцій:

- уникати тісного контакту з людьми, які хворіють на ГРВІ;

- уникати масових заходів, де має місце скупчення людей;

- часто мити руки, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їх оточенням;

- дотримуватися загальних правил особистої гігієни;

- часто провітрювати приміщення, які відвідують потенційно хворі люди, забезпечувати вологе прибирання;

- використовувати респіратори при ймовірності спілкування з інфікованими людьми;

- хворим людям у разі спілкування зі здоровими користуватися масками, зокрема і в громадському транспорті;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні практикувати етикет кашлю (підтримувати відстань, прикривати рот під час кашлю і чхання одноразовими серветками або одягом, мити руки);

- у разі виникнення ознак ГРВІ забезпечити максимальну ізоляцію хворого в домашніх умовах або в умовах стаціонару (у залежності від клінічного перебігу захворювання) та мінімізувати контакти оточуючих із ним;

- вчасно звертатися за медичною допомогою;

- у медичних закладах підвищити ефективність інфекційного контролю.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь